Kuća koja se rotira po položaju sunca

Australijski par, Luke i Debbie Everingham došli su na ‘genijalnu’ ideju. Naime, oni su odlučili izgraditi kuću koja će se rotirati po položaju sunca.
Kuća je izgrađena tako da u svakoj prostoriji ima mnogo više svjetla nego što je to prosječno, a zahvaljujući jedinstvenom obliku kuće i same prostorije su veoma prostrane.

Mehanizam uz pomoć kojeg se kuća rotira pokreću dva mala električna motora, a za upravljanje se koristi touch-panel koji se nalazi u dnevnom boravku.

No, da bi dobili kuću iz snova u kojoj je tokom cijelog dana jak intenzitet dnevnog svjetla australijski par je morao potrošiti više od 440 hiljada eura.

“Sve je počelo kada smo sa susjedima razgovarali o položaju kuće. Oni su rekli da kad bi ponovo gradili kuću okrenuli bi je malo prema sjeveru i tada sam ja upitala svog supruga šta misli o toj ideji da imamo kuću koja se okreće”, kazala je Debbie, prenosi britanski Daily Mail.

“Odmah sam počeo razmišljati o toj ideji. Kroz glavu su mi prolazile misli o težini kuće, o njenom obliku i nakon niza eksperimenata došli smo na ideju da kuća bude u obliku osmerokutnika. To je bilo najfunkcionalnije i najprikladnije”, kazao je Luke dodajući da je to sada kuća u kojoj je sam boravak predstavlja pravu čaroliju, no jedini problem predstavlja to što se ponekad osjećaju malo dezorjentisano.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *