Koka nosi plava jaja!!!

plava jaja
U domaćinstvu Adamović iz pocerskog sela Krivaja kod Šapca skoro mesec dana trpezu krase jaja nebeskoplave boje! Nije kod njih Vaskrs poranio, već imaju jednu koku koja nosi samo jaja u plavoj boji.

Kokošinjac porodice Adamović ne razlikuje se od ostalih u Pocerini. Tridesetak kokošaka nosilja ima iste uslove za život, jede istu hranu, a dele i istog petla. Ipak, svako jutro u ovom kokošinjcu, pored jaja braonkaste i bele ljuske, osvane i jedno koje se po boji nikako ne slaže sa ostalim jajima.

– I mi smo se iznenadili kada smo ispod koke izvadili plavo jaje. Ma, ta koka nije drugačija od ostalih koje imamo. To je obična bela pegava kokoška, ali eto vidite kakva interesantna jaja nosi – priča deda Milutin Adamović.

Nisu Adamovići jaje neobične boje videli tek kada ga je pre skoro mesec dana snela njihova kokoška. I ta koka se izlegla iz plavog jajeta.- Ima jedna žena u  selu Bukor kojoj je majka iz Bosne donela plava jaja. Prošle godine dala nam je deset komada i pošto nam je bilo interesantno, odmah smo ih stavili pod običnu kokošku da vidimo hoće li se izleći. Samo ova koka nam je preživela. Izleglo se još pilića, ali ne znam šta se desilo pa nisu mogli da se održe – priča baka Radmila.

plava jaja

Adamovići su mislili da će kokoška „plave krvi“, bez obzira iz kakvog se jajeta izlegla, nositi normalna jaja, s obzirom na to da petao nije „plemenitog“ porekla. Ipak, genetika je odradila svoje.

– Plava jaja najviše voli da jede moj sin Milovan. Nema nikakve razlike u ukusu. Normalno žumance, belance, ljuska nije ništa posebno drugačija od normalnih jaja kada se razbije. Razlika je samo u boji ljuske. Čuo sam od jednog čoveka iz Bukora da ova jaja imaju manje holesterola od drugih, ali nisam nosio na analizu da to proverim – kaže Predrag Adamović, Milutinov i Radmilin sin.

Da li će u ovom domaćinstvu biti još živine koja će možda za nekoliko meseci nositi nebeskoplava jaja znaće se za petnaestak dana jer je baka Radmila prošle nedelje nalegla pod kokošku nekoliko komada.

A o sudbini ove jednogodišnje koke već se sada razmišlja.

– Sigurno neće ići u supu. Ostavićemo je da živi dokle može, dok ne ugine od starosti – obećavaju Adamovići.

Pressonline.rs

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *