Hit u Češkoj – prodaja mleka iz automata

U Češkoj se dnevno proda više hiljada litara mleka iz više od sto automata postavljenih u nekoliko gradova, a priprema se i prodaja još nekih namirnica na isti način.
„Automat najmanjeg kapaciteta može da proda 300 litara mlijeka dnevno, a najvećeg 1.000 litara“, rekao je češkim medijima Tomaš Koržinek iz firme „Agri Toko“, koja je isporučila poljoprivrednicima tridesetak automata.

Prema njegovim riječima, automati mogu biti postavljeni na najrazličitijim mjestima.

Tako npr. u Češkim Buđejovicama automat je postavljen ispred tržnog centra, dok je u Olomoucu na glavnoj željezničkoj stanici.

Ideja je nastala ljetos zbog niskih otkupnih cijena mlijeka, a prvi automat instaliran je početkom novembra.

Zainteresiranom kupcu automat će natočiti litar nepasteriziranog kravljeg mlijeka za 15 kruna (nešto više od pola eura), a ukoliko nema svoju bocu, automat će mu je prodati za 10 kruna.

Jednostavniji tip automata košta oko pola miliona kruna (19.000 eura). Iako ta početna investicija nije mala, poljoprivrednici se svaki dan prijavljuju za kupovinu.

U Češkoj agrarnoj komori smatraju da je interesiranje poljoprivrednika za automate razumljivo. Na taj način oni mogu da prodaju svoje proizvode, a da ne zavise od supermarketa.

Kupcima direktno nude kvalitetan proizvod za nižu cijenu nego u prodavnici, ali istovremeno višu od one koju im nude veliki otkupljivači. Tako obje strane zarađuju, objašnjavaju u Agrarnoj komori.

„Uskoro se očekuje i postavljanje prvog automata za jaja, a poslije Nove godine počet će instalacija i automata za voće, povrće, možda čak i smrznuto meso“, najavio je Koržinek.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *