Deda Mraz je loš uzor deci

Deda Mraz mora da smrša, prestane da pije i puši i zameni svoje sanke za bicikl kako bi postao pravi uzor za decu, tvrdi jedan australijski lekar.
Dr Nejtan Grils sa Monaša, vodećeg australijskog univerziteta, smatra da sadašnji izgled Deda Mraza promoviše gojaznost, vožnju u pijanom stanju, kršenje propisa o brzini i generalno nezdrav život

i da bi bilo daleko bolje da bude prikazan bez svog čuvenog stomaka.
Grilovo istraživanje o Deda Mrazu, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu „British Medical Journal“, ima za cilj da privuče pažnju javnosti na zdrave životne navike.
„Lik koji je kao Deda Mraz prepoznatljiv širom sveta ima mogućnost da utiče na ljude, naročito decu”, objasnio je Grils.
Dovoljno je da utiče na zdravlje ljudi sa samo 0,1 odsto da bi naudio milionima ljudi, kazao je on, navodeći primer Amerike u kojoj je ovaj fiktivni lik, koji šalje poruku da je gojaznos sinonim za dobro raspoloženje, veoma popularan među decom.
Slika Deda Mraza se često koristi za reklamiranje proizvoda i taj aspekt se nikako ne sme zanemariti, rekao je Grils. On je, međutim, podsetio da je izvorna ideja svetog Nikole u darivanju i dobroti, a ne u Deda Mrazu kao markentiškom menadžeru Koka Kole.
U studiji australijskog lekara se, takođe, navodi da je Deda Mraz i potencijalni prenosilac zaraznih bolesti jer ako kašlje i curi mu nos, sva deca koja budu sedela u njegovom krilu za Božić neće dobiti samo poklon već i grip.
Mada bi po njemu bilo prerano proglasiti ga za opasnost po javno zdravlje, on ipak savetuje Deda Mrazu da krene da se zdravije hrani, da jede šargarepu i više pešači ne bi li stesao svoju figuru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *