“Avatar“ ukraden Srbima

Scenario svetskog filmskog hita Avatar navodno je zasnovan na romanu „Tihana iz Erga“ koji je 1984. objavio srpski pisac Predrag Urošević.
Roman je izašao u sklopu „Prosvetine“ edicije „Plava ptica“, a početkom devedesetih godina prošlog veka RTS je napravio i scenario za film koji nikad nije snimljen, piše list „Press“.
O velikoj podudarnosti između Cameronova filmskog ostvarenja i spomenutog romana navodno svedoče čitaoci, ali i autor: „Knjiga i film su istovetni u najmanje tri ključna elementa, uz više manjih, ali značajnih detalja“, objašnjava Urošević za „Press“. Najpre, u oba slučaja glavni junak je bačen u šumski svet nepoznate planete, naseljen bićima koja obožavaju prirodu i žive u skladu s njom.Drugo, na oba mesta glavni junak (u „Avataru“ Jack, a u „Tihani“ Dugokosi) sreće mladu devojku s te planete, koja je i glavna junakinja i vodič kroz taj svet i događaje u njemu, sve do katastrofalnog kraja.“On spasava nju, ona spasava njega, ali se prema njemu odnosi kao prema biću niže vrste. Čovek njenoj vrsti čini uslugu, nakon čega stiče njihovo poštovanje, da bi se istovremeno drugi ljudi prema njemu odnosili kao prema otpadniku,“ tvrdi Urošević.
Oba umetnička dela prožeta su detaljima koji su gotovo identični. U centru pažnje „Avatara“ je sveto drvo ispod kojeg se krije vredna ruda do koje Zemljani pokušavaju da dodju. U „Tihani“ se umesto stabla pojavljuje tanana, vrste biljke koja ispušta svete sokove energije, bez kojih nijedan stanovnik planeta ne može da opstane, a na koju su se namerila bića iz druge galaksije.Iako će mnogi postaviti pitanje kao je Cameron mogao doći do tog romana iz Srbije i na takav način ga plagirati, Urošević i za to ima odgovor:“Do moga romana mogao je doći na više načina. Indikativno je da je naša domaća televizija RTS još početkom devedesetih godina napravila scenario za film i igranu seriju, koji je pisan upravo po motivima mog romana. Nažalost, realizacija je obustavljena nečijom zabranom iz vrha RTS-a, ali sam čuo da je scenario kasnije preveden na engleski jezik i ponuđen producentskim kućama u svetu. Kasnije o tome ništa više nisam čuo, sve donedavno, kada sam vidio Cameronov film i u njemu prepoznao radnju svog romana“, priča Urošević.
Camerona su ranije za krađu optužili Rusi koji tvrde da je scenario za „Avatar“ ukrao iz barem deset ruskih romana.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *