Vrste EEG glave


Postoje nekoliko različitih snimanja putem EEG-a glave. U daljem tekstu upoznaćete se kakva su ta snimanja i zašto se  rade kao i da li sam EEG ima štetne posledice po naš organizam.

Rutinski EEG glave

Rutinsko EEG snimanje traje oko 20 do 40 minuta. Senzori koji se nazivaju elektrode se pričvršćuju za vašu glavu (obično lepkom ili pastom)a povezani su sa  mašinom za EEG snimanje. Tokom testa, od vas će se tražiti da se mirno odmarate. Obično će se od vas tražiti da s vremena na vreme otvorite ili zatvorite oči. U većini slučajeva od vas će se takođe tražiti da duboko udahnete i izdahnete nekoliko minuta. Trepćuće svetlo se često može koristiti da se vidi da li ovo utiče na vašu moždanu aktivnost.

EEG za spavanje 

EEG za spavanje se radi dok spavate. Može se koristiti ako rutinski EEG ne daje dovoljno informacija ili za testiranje poremećaja spavanja. U nekim slučajevima, od vas će se možda tražiti da ostanete budni noć pre testa kako biste bili sigurni da možete da spavate dok se test sprovodi. Ovo se zove EEG bez sna.

Ambulatorni EEG glave

Ambulatorni EEG je mesto gde se aktivnost mozga snima tokom dana i noći u periodu od jednog ili više dana. Elektrode će biti pričvršćene za mali prenosivi EEG snimač koji se može zakačiti na vašu odeću. Možete da nastavite sa većinom svojih normalnih dnevnih aktivnosti dok se snima.

Video telemetrija

Video telemetrija, koja se naziva i video EEG, je posebna vrsta EEG-a gde se snimate dok se snima EEG. Ovo vam može pomoći da pružite više informacija o aktivnosti vašeg mozga. Test se obično sprovodi tokom nekoliko dana dok se boravi u bolnici. EEG signali se bežično prenose na računar. 

Invazivna EEG-telemetrija

Ovaj EEG glave nije uobičajen, ali se može koristiti da se proveri da li je operacija moguća za neke ljude sa složenijom epilepsijom. Uključuje operaciju postavljanja elektroda direktno na mozak kako bi se otkrilo odakle tačno dolaze napadi.

Šta se dešava nakon EEG glave

Kada se test završi, elektrode će biti uklonjene i vaša koža glave će biti očišćena. 

Najčešće se  odmah ide kući i vraća se svojim normalnim aktivnostima. Možda ćete se osećati umorno nakon testa, pa bi bilo dobro da vas neko pokupi iz bolnice. Obično nećete dobiti svoje rezultate istog dana. Snimci će se prvo morati analizirati kod lekara koji vas je poslao da uradite EEG pa će nakon par dana  lekar razgovarati o rezultatima sa vama.

Postoje li rizici ili neželjeni efekti EEG glave?

EEG glave je bezbolna, udobna i generalno veoma bezbedna procedura. Ne stavlja se električna energija u vaše telo dok se izvodi. Osim što imate neurednu kosu i možda se osećate pomalo umorno, obično nećete osetiti nikakve neželjene efekte. Međutim, možete osetiti vrtoglavicu i primetiti peckanje u usnama i prstima nekoliko minuta tokom testa. Neki ljudi dobijaju blagi osip na mestu koje su bile pričvršćene elektrode. Ako imate epilepsiju, postoji veoma mali rizik da biste mogli da dobijete napad dok se test sprovodi, lekar će vas sve vreme  pažljivo pratiti i pomoći će vam u slučaju da se to dogodi.