Upala bešike: uzroci, simptomi i lečenje


Upala bešike je problem sa kojim se mnogo češće susreću žene u odnosu na muškarce.

Budući da je dužina uretre kod žena znatno kraća od muškaraca i sasvim je prava, tako je moguće da bakterije kroz uretru dospeju brže i lakše do bešike i na taj način izazovu određeni zapaljenjski proces. 

Kada se upala detektuje u gornjem delu urinarnog trakta onda govorimo u upali bubrega, dok je upala bešike lokalizovana u donjim delovima urinarnog trakta. Šta sve može izazvati stanje upale bešike?

Uzroci koji utiču na upalu bešike

U najvećoj meri, upala bešike nastaje usled postojanja bakterije u urinu. U najvećem broju slučajeva se radi o bakteriji pod nazivom Ešerihija koli, dok se mnogo ređe može susresti da su uzročnici upale stafilokoke, enterokoke i druge bakterije. Usled pada imuniteta i drugih faktora, bakterije se razmnožavaju i dospevaju do bešike čime nastaje upala. 

Postoji i intersticijalni cistitis, kada se upala bešike prepoznaje po simptomi kao što je bol u maloj karlici uz otežano mokrenje, ali uzročnici ovakve upale nisu poznati. Upala bešike se može javiti i usled delovanja Kandide, što je najčešći slučaj sa pacijentima u bolnicama kojima je bio ili jeste plasiran katetar, kao i nakon upotrebe antibiotika, posebno ako terapija njima duže traje. U ovim slučajevima najčešće se gljivična i bakterijska upala bešike javljaju zajedno. 

Veoma je važno delovati preventivno. Upala se može izbeći ispijanjem tečnosti i redovnim mokrenjem, nezadržavanjem tečnosti u bešici, jer se tako potpomaže bakterijama da se razmnožavaju. Uz to, određeni čajevi, ulje divljeg origana, pomažu kod preventivnog delovanja. 

Stimpomi upale bešike

Upala bešike se može prepoznati po određenim simptomima. Na prvom mestu tu su bol i peckanje prilikom mokrenja, bol u maloj karlici i donjem delu leđa, zamućena boja urina uz jak miris, kao i pojava krvi u urinu. Takođe se mogu javiti simptomi poput povišene ili veoma niske telesne temperature, potrebom čestom za mokrenje u toku noći, drhtavica, dok se upala bešike manifestuje i bolom u toku seksualnih odnosa kod žena, odnosno bolom nakon odnosa kod muškaraca. 

Dijagnostika i lečenje upale bešike

Dijagnoza se dobija na osnovu uzimanja anamneze, krvne slike i svakako urađene urinokulture. Kada se utvrdi da je u pitanju upala bešike i koji je njen uzročnik, započinje se lečenje. Lečenje se najčešće oslanja na kombinaciju analgetika i antibiotika, kako bi se uzrok lečio, ali i bolovi umirili, posebno što ume da dođe do pojave bolova koji onemogućavaju normalno funkcionisanje. Pored lečenja koje dolazi od strane medicine i lekara, tu su i brojne alternativne metode koje i sami lekari preporučuju i koje ne treba zanemariti. 

Određeni čajevi mogu da pomognu u velikoj meri, kao što su čaj od uvek, čaj od peršuna, brusnice, koprive. Već smo pkmenuli ulje od divljeg origana, kao nešto što treba koristiti u svrhe prevencije, ali je dobro i u sklopu lečenja, jer predstavljaju ozbiljan dodatak i pojačivač antibioticima. Uz sve ovo, ispijanje dovoljne količine vode je od ozbiljne važnosti, jer ćete na taj način uspeti da bakterije „isterate“ iz organizma što pre.