Tri simptoma upale desni

Kada je bilo koji zdravstveni problem u pitanju, vrlo je važno da na vreme prepoznate simptome, kako biste znali u skladu sa tim i da se ponašate. Na vama je samo da primetite sve ono što je simptomatično za neku bolest, ono što je hronično, što se vremenom pojačava i što ne prestaje. Tada, ne treba sami sebi da određujete terapiju i dijagnozu. Tada je vreme da posetite lekara.

Naravno da ne smete da zanemarujete početne simptome, jer vam verovatno u početku neće mnogo smetati, ali se kasnije i te kako mogu zakomplikovati. Zato je pre svega važno prepoznati simptome, a onda dopustiti stručnim licima da utvrde šta je u pitanju, a kasnije će biti potrebno i da slušate njihove savete.

upala desni

Crvenilo, koje postaje sve intenzivnije

Ne treba da vas uplaši svako crvenilo koje se javi oko zuba i ne mora da znači da svako crvenilo predstavlja upalu desni. Međutim, ono što može ukazivati na upalu desni jeste crvenilo koje ne prolazi. Takođe, crvenilo koje se vremenom intenzivira, odnosno počinje da menja boju u mnogo tamniju i crveniju i počinje da boli. Promena boje je evidentna i nikako neće proći, a da je ne primetite. Ne morate odmah da paničite kada se javi crvenilo, sačekajte da prođe malo vremena. Ukoliko se jave i određene nelagodnosti, onda je važno da posetite stomatologa kako bi on utvrdio da li je u pitanju upala desni ili nešto drugo.

Krvarenje prilikom pranja zuba i dodira

Kao i crvenilo, tako i krvarenje desni ne mora odmah da znači i upalu desni, već može značiti neku određenu iritaciju, nadražaj ili slično. Ukoliko krvarenje prilikom pranja zuba postane učestala pojava, ukoliko krenu da vas bole desni, onda je verovatno reč o upali. Bol će postajati sve jači, a krvarenje se može javiti i prilikom konzumiranja hrane. Onda ćete shvatiti da problem više ne možete da kontrolišete  i onda bi trebalo da se obratite stomatologu. Ukoliko ne posetite stomatologa i ignorišete problem, vaše situacija može da se zakomplikuje značajno i da dođe do ozbiljnih problema, koji kasnije neće moći tako lako da se reše.

Bol u grlu i visoka temperatura

Nakon početnih simptoma javiće se i bol u grlu i visoka temperatura. Ukoliko ovim redosledom bude išlo, odnosno ukoliko vam se prvo pojavi crvenilo, zatim primetite i konstantno krvarenje, a nakon toga bol u predelu iznad i ispod zuba, kao i bol u grlu, a kasnije i povišenu temperaturu, onda će to verovatno biti znak da imate upalu desni. Naravno da je potrebno da se tačno utvrdi da li su svi ovi simptomi izazvani upravo upalom desni. Kada se to utvrdi, onda imajte u vidu da morate ozbiljno da se posvetite ovom problemu.

Budite obazrivi – nekada nema simptoma

Problem sa upalom desni jeste i taj što nekada apsolutno nema simptoma, pa tako tek kada upala uzme maha i kada više ne možete da je kontrolište znate o čemu se radi. Zato je vrlo važno posećivati zubara redovno i ići na kontrole, održavati oralnu higijeno pravilno i truditi se da budete obazrivi i da brzo reagujete ukoliko primetite bilo šta što je sumnjivo.