stomatoloska ordinacija

Prednosti i mane zubnih implantata

Istraživanja su pokazala da svaka četvrta osoba na svetu izgubi sve trajne zube do svoje 70.  godine života.

Gubitak zuba, propadanje zuba, bolesti desni, povrede i oralne infekcije su sve uobičajeni stomatološki problemi koji dovode do trajnjeg uklanjanja zuba. U prošlosti su proteze i mostovi bili jedine dostupne opcije za naknadu izgubljenih zuba. Međutim, u poslednjih nekoliko godina, zubni implanti postaju sve popularniji. Interesovalo nas je zbog čega je to tako, pa smo odgovore potražili u stomatološkoj ordinaciji Pavlović u Beogradu.

Sigurno ste već čuli da, kada vam nedostaje zub, da je najbolje da što pre to mesto popunite. Jer, zamena zuba nije samo kozmetička intervencija. Jednom kada se zub izvadi ili izgubi, okolne koštane strukture počinju da se raspadaju. To utiče na vilicu, na strukturu lica i potencijalno i na zglobove u ustima ako nedostaje previše zuba. Zub koji nedostaje takođe može da utiče i na preostale zube, tako što praznina koja ostaje može da uzrokuje pomeranje drugih zuba i samim tim i sa zagrižajem. 

Važno je da znate koje su opcije zamene zuba koji vam nedostaju i koji potencijalni rizici su povezani sa tim opcijama. Zubni implanti su sigurni i izdržljivi, ali sa svim operacijama i dalje postoje rizici.

Zubni implanti – prednosti

Zbog složene prirode u koju su postavljeni zubni implanti, oni su mnogo čvršći i otporniji od proteza ili mostova.

Dok se mostovi oslanjaju na okolne zube, implanti se buše direktno u viličnoj kosti. Implanti takođe sprečavaju oštećenje drugih zuba. Za razliku od proteza, zubni implanti pomažu u izbegavanju gubitka vilične kosti jer implanti zamenjuju zub i koren.

Ogromna prednost zubnih implanta je njihov prirodni izgled. Opet, jer zamenjuju zub i njegov koren, implant se postavlja uz desni, što mu daje vrlo prirodan izgled. Bez obzira na kozmetički, površinski izgled, implanti funkcionišu kao pravi zubi. Uz implante nema ograničenih poteškoća kao kod mostova i proteza. Proteze mogu da prouzrokuju probleme sa žvakanjem i sa govorom, kod zubnih implanata to nije slučaj. .

Briga o zubnim implantima ne razlikuje se od načina na koji se brinete i za svoje prirodne zube. Ne postoji dodatna nega kao kod proteza ili mostova.

Stopa uspeha kod onih koji su dobili zubne implante je 98%.

Zubni implanti – mane

Kao i kod svake operacije, i ovde postoje određeni rizici. Iako je implant pričvršćen na kost, postoji rizik od infekcije u vašim desnima. Bakterije mogu da dođu na mesto implanata i da izazovu infekciju koja može da dovede do gubitka kostiju.

Postoji rizik od komplikacija sinusa ako se implanti prošire u šupljinu sinusa. To bi moglo da izazove veću verovatnoću za česte infekcije sinusa ili sinusitis. Oštećenje živaca je još jedan rizik od zubnih implantata. Glavni živac smešten u vilici koji dostavlja senzaciju donjem redu zuba može da se oštetiti bušilicama implanata ili lokalnom injekcijom anestetika.

Proces dobijanja zubnih implanta je veoma dug proces koji traje mnogo meseci. Pre nego što se može postaviti novi zub, kost se mora stopiti sa implantom. Potrebno je otprilike 6 meseci da kost pravilno zaceli. Tek nakon toga stomatolog može da pričvrsti novi zub.