operacija vena

Operacija proširenih vena: Komplikacije u postoperativnom toku

Proširene vene su postale jedan od vodećih zdravstvenih problema, budući da se sve više pacijenata iz godine u godinu javlja sa ovim problem u potrazi za najboljim rešenjem. Iako se na tržištu nudi veliki broj medikamenata koji služe za rešavanje ovog problema, proširene vene se ne mogu i ne smeju tretirati samo na taj način, a posebno ne kroz potpunu kontrolu i savete od strane stručnog osoblja, tojest lekara specijalista. Jedino rešenje koje zapravo daje prave rezultate i izlečenje, jeste operacija.

Postoji klasična operacija vena na nogama, većinom se ne rade obe noge odjednom, a tu je i lasersko uklanjanje proširenih vena. Sama priprema za operaciju ista je kao i kod svih ostalih operacija, uz razlike u uzimanju medikamenata koji služe za sprečavanje nastanka tromobze nakon operacije, što je jedna od mogućih komplikacija koje se mogu javiti nakon operacije, odmah, ali nekada i nakon više godina. Komplikacije koje nastaju nakon operacija proširenih vena se dešavaju u manjem broju slučajeva, ali su ipak moguće i postoje određena pravila kojih se morate pridržavati kako do njih ne bi došlo.

Tromboza

Jedna od najopasnijih komplikacija nakon operacije proširenih vena jeste nastanak tromboze, odnosno stvaranje tromba koji se lako može pokrenuti i otići u pluća ili srce, čime nastaje plućna embolija, odnosno infarkt, a često ovakvi slučajevi imaju fatalni ishod. Zbog toga, nakon operacije proširenih vena, od pacijenta se zahteva da se kreće, svakodnevne šetnje, kretanje bez velikog napora, kao i držanje noge na visokom jastuku tokom ležanja i spavanja.

Tromboza nastaje zbog smanjenih aktivnosti, nekretanja, dugog ležanja, pa je to najbitnija stavka u postoperativnom toku koje se pacijenti moraju pridržavati kako bi se ova komplikacija izbegla. Česte kontrole se podrazumevaju, budući da tromboza može da bude i neprimetna, a javlja se i nakon nekoliko godina od operacije proširenih vena, a najčešće su uključeni i medikamenti koji sprečavaju zgrušavanje krvi i nastanak trombova.

Krvarenje i povišena telesna temperatura

Jedna od češćih komplikacija kada su u pitanju proširene vene, tačnije njihova operacija, jeste i krvarenje rana. Međutim, kako se konci skidaju već nakon 10 dana od operacije, do čega pacijenti nose određene zavoje na nogama, rane se čiste i malo krvarenje se zanemaruje uz svakako redovno čišćenje i proveravanje rana. Uz to često se javlja i povišena telesna temperautra zbog aseptičkih upalnih procesa pod kožom, a sam problem se rešava uobičajenom terapijom protiv temperature.
Infekcije

U komplikacije nakon operacije proširenih vena, kao uostalom i nakon brojnih drugih operacija, ubrajaju se i infekcije. One se najčešće odnose na infekcije samih rana, koje nastaju zbog bakterija koje se nalaze na ili u telu pacijenta, a tada se pojavljuju simptomi kao što su crvenilo, bol i svrab rane. Kod ovakvih simptoma, koji se javljaju i dok je pacijent još uvek u bolnici, potrebno je brzo da se reaguje kako ne bi došlo do ozbiljnijih komplikacija, kao što je sepsa koja ume često da bude fatalna.

Ponavljanje bolesti

Proširene vene nažalost mogu biti progresivne, što znači da ne postoji stopostotna garancija da se proširene vene neće ponovo javiti nakon operacije. Ova činjenica često dovodi pacijente u zabludu da operacija nije potrebna ili neefektna, jer je ona jedini način da se svi simptomi i komplikacije koje prave proširene vene uklone.