Namerni prekid trudnoće: Priprema, metode i moguće komplikacije

Namerni prekid trudnoće ili abortus je intervencija koja se u našoj zemlji radi do 10 punih nedelja trudnoće. Primetili smo da pacijenti u praksi često namerni prekid trudnoće poistovećuju sa kiretažom, ali kiretaža nije isto što i namerni prekid trudnoće, već je kiretaža samo jedna od metoda kojom se vrši prekid trudnoće.

Razlozi za prekid trudnoće mogu biti razni – medicinski (narušeno zdravlje ploda ili majke), socijalni i ekonomski, ali u najvećem broju su individualni. Sama odluka o ovoj intervenciji može biti teška, a najčešće su individualni mehanizmi uz pomoć kojih ćete se nositi sa ovom odlukom. Ono što je sigurno, jeste da će Vam podrška biti potrebna i ne treba da kroz to prolazite sami.

1. PRIPREMA ZA ABORTUS

Od analiza pre abortusa je neophodno uraditi ginekološki pregled sa ultrazvukom i tako utvrditi starost trudnoće. Potrebno je imati overeni papir sa krvnom grupom i Rh faktorom pacijentkinje. Ništa ne jesti ni piti minimum 5-6h pre intervencije. Nije obavezno, ali je poželjno da pacijentkinja pre intervencije ima sterilan vaginalni ili cervikalni bris.

Ukoliko su kod pacijentkinje prisutna još neka oboljenja ginekolog može zatražiti da se obave i dodatne analize i pregledi specijalista drugih oblasti medicine.  Pre svake intervencije je potrebno da pacijentkinja bude kompletno informisana o svim mediko-legalnim aspektima i mogućim rizicima intervencije kao i da potpiše pismenu saglasnost za istu.

2. O PREKIDU TRUDNOĆE

Intervencija prekida trudnoće se može raditi po želji pacijenta u uslovima lokalne ili kratkotrajne opšte intravenske anestezije i traje oko 7-10 min. Može se raditi vakum kanilama, kiretama ili kombinacijom. Može se raditi pod kontrolom ultrazvuka ili bez.

Nakon intervencije potrebno je mirovanje i kontrola krvarenja u trajanju od oko 20 minuta do jednog sata. Posle intervencije se preporučuje mirovanje i uzimanje antibiotika. Tupi bol pri dnu stomaka koji se može javiti nakon intervencije prestaje 2-8h posle intervencije. U slučaju potrebe, pacijentkinja može popiti lek za bolove koji je ranije koristila ili za koji zna da nije alergična. Sledećeg dana već je moguće obavljanje uobičajenih dnevnih aktivnosti. Očekuje se oskudni  rozikasto-sukrvičavi iscedak u narednih 48h. Ultrazvučna kontrola za 2-3 dana, a u slučaju jačeg krvarenja, bolova ili povišene temperature i ranije.

3. METODE PREKIDA TRUDNOĆE

A. Prekid trudnoće lekovima (medikamentozni abortus)

Po dobijanju tableta, koja se stavljaju u vaginu i ona će izazvati grčenje materice, a pacijentkinja će osećati grčeve u donjem delu trbuha, nalik menstrualnim bolovima. Grčevi se mogu pojaviti i na želucu i digestivnom traktu kada mogu rezultirati pojavom mučnine, dijarejom ili povraćanjem koje može trajati i vise dana.

Zbog činjenice da prilikom ove metode može doći i do obilnijeg krvarenja, savetuje se da pacijentkinja bude blizu bolnice, a treba napomenuti i da ova metode ne bude uvek uspešna, pa je potrebno pored nje ipak uraditi i hirurški metod prekida. 

Dr Radović spada u većinsku grupu ginekologa koji prednost daju aspiracionoj metodi prekida trudnoće u odnosu na medkamentnu. Medikamentni prekid se vec 13 godina ne radi ni na vel.  ginekoloskoj klinici KGA UKCS u Visagradskoj.

B. Prekid trudnoće hirurškim metodama

Vakuum aspiracija

Podrazumeva uvlaćenje metalne ili plastične cevčice (kanile) kroz vaginu i grlić materice i trudnoća se uklanja usisavanjem. 

Dilatacija i evakuacija

Podrazumeva širenje grlića materice i uvlačenja specijalnih klješta kroz grlić materice u šupljinu materice, potom se delovi trudnoće postepeno uklanjaju. Kada se trudnoća ukloni, vakuum aspiratorom ili kiretama se uklanja višak tkiva. 

KOMPLIKACIJE NAKON ABORTUSA

Iako se ova intervencija danas smatra rutinskom, ipak postoje rizici posle namernog prekida trudnoće. Neke od komplikacija koje se mogu pojaviti nakon intervencije su jaka krvarenja, zaostatak trudnoće koji bi zahtevao dodatnu intervenciju (rezidua), povrede materice (probijanje zida materice – perforacija), infekcije, oskudniji ciklus ili potpuni izostanak menstruacije, međusobno slepljivanje zidova materice, infertilitet i sterilitet.

Svi prethodno pomenuti rizici su u današnje vreme u velikoj količini smanjeni, zahvaljujući iskustvu ginekologa koji radi intervenciju, unapređenoj tehnologiji, najsavremenijim aparatima i adekvatno datoj terapiji. 

KRVARENJE POSLE PREKIDA TRUDNOĆE

Dan kad je izvršen prekid se smatra prvim danom poslednje menstruacije, tako da ako se prva sledeća menstruacija ne pojavi 4-6 nedelja posle prekida trudnoće treba otići kod ginekologa da se utvrdi razlog.

ČESTA PITANJA O PREKIDU TRUDNOĆE

Da li će prekid trudnoće umanjiti šanse za pojavu nove trudnoće u budućnosti?

Intervencija prekida trudnoće neće umanjiti šanse za rađanje u budućnosti ako se ne dese neke od komplikacija koje smo već naveli.

Kada posle prekida trudnoće treba početi sa upotrebom kontraceptiva?

Trudnoća može nastupiti ubrzo posle odrađene intervencije, zato treba odmah posle intervencije razmišljati o kontraceptivima. Ukoliko žena ne želi novu trudnoću, treba odma posle abortusa da krene da koristi kontraceptive. Izbor kontraceptiva nije ograničen, osim u slučaju da žena ima određena medicinska ograničenja.

Kada je najbolje uraditi prekid trudnoće?

Ne sme se raditi ni prerano ni prekasno. Ne pre 5 nedelja i ne posle 10 nedelja. Idealno vreme za prekid trudnoće je izmedju 7 i 8 nedelja. Odmah kada se posumnja na trudnoću, žena se treba obratiti svom ginekologu.

Da li abortusi utiču na pojavu karcinoma dojke?

Intervencija prekid trudnoće ne povećava rizik za razvoj karcinoma dojke. Ali češće trudnoće povećavaju rizik za nastanak gestacijskih trofoblastnih bolesti i horiokarcinoma.

Kada je bezbedno početi sa intimnim odnosima posle prekida trudnoće?

U slučaju da je intervencija uredno protekla i da nema pojave postoperativnih komplikacija, sa odnosima se može krenuti dve nedelje posle završenog abortusa.