Na koji način se trudnoća po nedeljama računa?

Računanje trudnoće od strane ginekologa i trudnice uvek dolaze do određenog mimoilaženja, koje može da se razlikuje u nekoliko dana, pa čak i nedelja.

Razlog tome jeste što se počinje sa računanjem od dva različita događaja. Žene uglavnom računaju vreme od poslednjeg seksualnog odnosa, za koji veruju da je u toku njega najverovatnije došlo do začeća, iako do začeća može doći i šest dana posle, koliko se spermatozoidi mogu „održati u životu“ u jajovodu.

Usled svega toga, trudnoća po nedeljama u očima i računici lekara ne ide tim redosledom.

Kako se računa prva nedelja trudnoće?

Trudnoća po nedeljama izgleda tako što se najpre ustanovljava prva nedelja trudnoće doktori je izračunavaju prema poslednjoj menstruaciji, pa upravo nedelja u kojoj je došlo do menstruacije je i prva nedelja trudnoće. To znači da ako vaš ciklus traje 28 dana, u okviru treće nedelje je došlo do začeća. U ovoj nedelji ne dolazi ni do kakve promene u organizmu, čak je i nemoguće ustanoviti da je žena u drugom stanju, jer se ni jajna ćelija još uvek nije našla u materici.

Odvijanje trudnoće po nedeljama

U prvom mesecu trudnoće ne postoje važnije promene, pa skoro nikakve promene u smislu ponašanja i reagovanja organizma, jer je ceo proces usmeren na oplodnju jajne ćelije, njeno mirovanje i otiskivanje u matericu, gde nastaje zigot i kada u stvari trudnoća postaje zvanična, najjednostavnije rečeno. Tek u petoj nedelji dolazi do određenih promena, koje nisu nesvakidašnje, jer uglavnom liče na predmenstrulane simptome, kao što su grčevi u stomaku, bol u karličnom delu, pojačano lučenje pljuvačke, ali dolazi do izostanka menstruacije. U ovoj nedelji je već moguće uraditi test trudnoće koji će biti prilično pouzdan. Trudnoća po nedeljama, ovim početnim, uglavnom se odvija po ustaljenom principu kod svih žena.

U narednim nedeljama već polako počinju neki drugi simptomi trudnoće, a zigot prelazi u embrionalnu fazu u okviru koje započinje razvoj esktremiteta, srca koje je već u desetoj nedelji razvijeno, te drugih funkcija. U periodu osme nedelje je moguće uraditi brojne prenatalne testove koji govore o zdravlju deteta, dok se pred kraj trimestra mogu otkriti anomalije u vidu određenih sindroma.

U periodu od šeste nedelje, javljaju je napetost i nelagodni osećaj u grudima, osetljivost grudi, a polako se javljaju i jutarnje mučnine koje iz nedelje u nedelju postaju jače, praćene često povraćanjem i nisu isključivo jutarnje, već se mogu javiti u bilo kojem delu dana i noći. Od šeste nedelje se plod može videti i na ultrazvučnom pregledu, pa od tad kreću i redovne kontrole kod lekara.

Od desete do petnaeste nedelje dolazi do brojnih promena. Kod bebe se nastavlja razvoj ekstremiteta, glava je još uvek veća u odnosu na celo telo, ali se razvoj usmerava ka nastajanju brojnih funkcija. Žene često počinju više da se znoje, usled povećanog volumena krvi, zbog čega je potrebno vršiti redovne kontrole, kako bi se izbegla anemija, ali već od 13. nedelje dolazi do prestanka brojnih simptoma, poput mučnina, povraćanja, plod se polako spušta ka trbušnoj duplji, kako bi napravio sebi mesta za rast. Već u petnaestoj nedelji trudnoće moguće je videti pol deteta, a ujedno nastupa period najmanje mogućnosti spontanog pobačaja.

Svaki period je specifičan, pa tako trudnoća po nedeljama postavljena je da se u svakoj dešava nešto novo za bebu, ali i mamu, a tako ostaje sve do kraja, tj. do porođaja.