bol u ledjima

Na koje se sve načine možete osloboditi bola u leđima?

Skoro da ne postoji osoba koja se u nekom periodu svog života nije požalila na bol u leđima, naročito na lumbalni tj. sedalni deo kičmenog stuba. S obzirom da je kičma nosilac celog našeg tela, ona ujedno trpi i najveće opterećenje kojim god poslom da se bavimo.

Ipak, savremen način života, dugotrajno sedenje za kompjuterom, nedovoljno bavljenje nekom fizičkom aktivnošću glavni su uzročnici za obolevanje kičmenog stuba. Sve je veći broj mladih koji imaju spondilozu, diskus herniju, ili neko treće oboljenje koje je neophodno lečiti adekvatnim fizikalnim terapijama. 

Kada je bol u leđima ozbiljan problem?

Neretko se dešava da nas leđa trenutno zabole zbog nepravilnog sedenja i da nakon dan-dva bol prođe sam od sebe. U slučaju da se radi o bolu koji traje danima ili mesecima, to zahteva detaljnije ispitivanje. Kada je bol u leđima praćen osećajem neprijatnosti i nelagodnosti, pravo je vreme za posetu fizijatru. Nakon detaljnog pregleda, lekar specijalista uspostavlja dijagnozu kako bi se pacijentu pomoglo u najkraćem roku. 

Ukoliko je potrebno, fizijatar predlaže dodatne analize kao što je snimanje skenerom ili magnetnom rezonancom. Takođe, pacijentu se mogu prepisati odgovarajuće fizikalne terapije poput elektroterapije, kinezi ili ultrazvučne terapije, sve u zavisnosti od njegovog trenutnog zdravstvenog stanja. 

U nastavku teksta pišemo vam o pojedinim metodama koje efikasno uklanjaju bolove u donjem delu kičmenog stuba.

Određene vežbe za prvu pomoć!

Pojedine vežbe pozitivno utiču na zdravlje naše kičme jer jačaju mišiće. Što su mišići jači, manja je verovatnoća da će nas boleti leđa. Osobe koje redovno rade vežbe kao što su most i izvijanje karlice retko imaju bilo kakvih problema sa kičmom. 

Plivanje, trčanje kao i brza šetnja pozitivno deluju na naša leđa, a ujedno nas čine fit. Umerena fizička aktivnost je nešto što se podrazumeva posebno zbog činjenice da živimo u vremenu kada smo prenatrpani obavezama i  nemamo dovoljno vremena da se posvetimo sebi. 

Preparati na biljnoj bazi za trenutno uklanjanje bolova

Kod hroničnog bola leđa ili reumatizma, pojedini preparati na biljnoj bazi treba uvek da vam budu pri ruci jer je dokazano da imaju trenutno dejstvo. Reč je o kremama ili mastima koje su bogate esencijalnijm uljima koje deluju umirujuće na naš nervni sistem, opuštaju nas i ublažavaju čak i najmanji osećaj bola. 

S obzirom da se radi o preparatima koji su 100% na prirodnoj bazi, bez veštačkih boja, ne postoji opasnost od bilo kakve alergijske kožne reakcije. 

Tu je i nezaobilazna alternativna medicina

Mnogi od vas su čuli za kiropraktiku i akupunkturu. Reč je o alternativnim metodama lečenja kičmenog stuba, bilo da se radi o povremenom ili hroničnom zapaljenskom procesu. Pa tako, kiropraktičari ručnom metodom nameštaju kičmu ili njene povređene delove. 

Za razliku od njih, oni koji se bave drevnom kineskom medicinom imaju nešto drugačiji princip. Akupunktura podrazumeva upotrebu finih igala koje se ubacuju u kožu pacijenta (na ona mesta koja su najviše pogođena bolom i osećajem nelagodnosti). I za kraj, savet plus: osluškujte svoje telo, brinite o svojim leđima još u najranijoj životnoj dobi kako biste izbegli bilo kakve neprijatnosti i bolesti.