Kako smršati – pitanje koje u današnje vreme podjednako muči i muškarce i žene

Postoje ti dani u godini poput letovanja, dočeka Novih godina i sličnih svečanih događaja kada želimo izgledati savršeno. Pripreme za takve događaje krenu mnogo ranije nego što ti događaji zakucaju na naša vrata.

Unapred odredimo šta ćemo obući, kakvu frizuru napraviti i kako se našminkati. I baš kada mislimo da pripreme teku u najboljem mogućem redu i da smo pronašli odgovarajuću haljinu za određenu priliku (ili više njih kada su u pitanju pripreme za letovanje) nekako uhvatimo svoj obris u ogledalu i po glavi nam se počne vrzmati ta jedna tako teška misao, odnosno zagonetka – kako smršati?

Nismo samo mi žene te koje se opterećuju viškom kilograma i izgledom sopstvenog tela. „Kako smršati“ danas je pitanje koje sebi postavlja i sve veći broj muškaraca. Čak i ako muškarci sebi ne postavljaju pitanje kako smršati, svakako da se sve veći broj muškaraca počne opterećivati pitanjem kako taj opušteni stomačić pretvoriti u mišiće.

U nastavku teksta ponudićemo nekoliko korisnih saveta pomoću kojih se efikasno rešava problem viška kilograma. Ovi saveti jednako su dobri kako za žene, tako i za muškarce koji su se dali u traženje odgovora na to famozno „kako smršati“ pitanje.  Svakako da vam uz ove savete može pomoći i estetska hirurgja, a na vama je da izaberete onaj metod koji smatrate da je najbolji.

„Budite fizički aktivni“ najčešći je savet koji vam neko može dati

Fizička aktivnost je veoma širok pojam. Ona može obuhvatati šetnje, brzi hod, trčanje, voženje bicikle, voženje rolera, plivanje, kao i bilo koje druge sportove sa ili bez korišćenja lopte. Naravno od toga kojom se čovek fizičkom aktivnošću odluči baviti, kao i od vremena i intenziteta bavljenja njome zavisiće rezultati koje će bavljenje tom aktivnošću dati kada je u pitanju mršavljenje.

Dakle, što više vremena provodite trenirajući, odnosno bavljenjem fizičkom aktivnošću, više ćete kilograma gubiti i za kraće vreme. Ukoliko želite brže i bolje rezultate birajte one aktivnosti čijim bavljenjem se pokreće veći broj mišića u našem organizmu. Takvo je trčanje, plivanje, igranje tenisa… Lagane šetnje mogu biti odgovor na pitanje „kako smršati“, ali ne i na pitanje „kako smršati što više u što kraćem vremenskom periodu“.

Racionalna regulacija ishrane

Ukoliko preko „Google“ pretraživača ukucamo „kako smršati“, on će nam izbaciti stotine hiljada različitih rezultata među kojima i veliki broj „efikasnih“ dijeta koje kilograme tope neverovatnom brzinom. Većina tih dijeta niti je efikasna, niti je zdrava.

Sa druge strane to ne znači da možemo da jedemo bilo šta i da mršamo, bez obzira na to koliko se bavili sportom i bili fizički aktivni.

Različite grickalice, čokoladice, kremove i druge vrste slatkiša svakako treba izbaciti iz ishrane ili barem smanjiti njihov unos. Takve namirnice našem organizmu ne obezbeđuju potrebne vitamine, minerale i energiju. Nasuprot tome, ovakve namirnice su izuzetno nezdrave. Isto važi kada su u pitanju raznorazni slatki napitci, posebno ako su još i gazirani.

Još jedan pametan savet kada je u pitanju regulacija ishrane, jeste što manje konzumirati hleb. Naime, hleb je jedna od namirnica koja sadrži velike količine ugljenih hidrata. Međutim, to ne znači da iz ishrane treba izbaciti sve namirnice koje sadrže ugljene hidrate. Sasvim suprotno, brokoli, kupus, kelj, krastavac, karfiol i druge vrste zelenog povrća i više su nego preporučljive.