Hemoroidi

Hemoroidi: Zbog čega se pojavljuju, kako izgledaju, koliko traju i kako se leče?

Vrlo često ćete biti u prilici da vam se neko iz okoline, neko blizak ili čak i vi sami, žalite na određene simptome kao što je svrab u predelu anusa, bol ili krv u stolici. Ovakvi simptomi su najčešće pokazatelji da postoje hemoroidi, koji prave određene probleme u predelu anusa, odnosno čmara, svojim postojanjem.

Problem koji je najveći kada su hemoridi u pitanju, jeste činjenica da veliki broj ljudi koji ih imaju, kojima se pojave, ne obraćaju pažnju, te ne obraćaju pažnju ni na njihovo lečenje, zbog čega se kasnije javljaju ozbiljnije komplikacije i problemi. Razlog zbog kojeg se javlja ovakvo ponašanje kod pacijenata najviše bi trebalo tražiti u zastupljenosti pojave hemoroida kod populacije, jer statistika kaže da čak polovina svetske populacije ima hemoroide. U

Kako hemoroidi nastaju i kako izgledaju?

Činjenica koju ipak manji broj pacijenata zna jeste da su hemoroidi deo anatomske strukture rektalnog dela. Kada dođe do određenih problema, kao što je uglavnom često napinjanje u crevima, hemoroidne vene se pune krvlju koja se zadržava, zbog čega i nastaju hemoroidi. U odnosu na njihov nastanak, možemo ih slobodno uporediti sa proširenim venama, koje nastaju na sličan način, a svakako su vene deo anatomske strukture čoveka.

Hemoroidi nastaju uglavnom zbog tog čestog napinjanja u crevima, što zbog hronične dijareje, tako i zbog hroničnog zatvora. Učestaliji su u nekim zrelijim godinama, podjednako i kod žena i kod muškaraca, ali se takođe pojavljuju i kod dosta mlađe populacije, a čest su pratilac trudnoće kod žena. Uz sve ovo, veliku ulogu igraju i genetske predispozicije, odnosno, nasledni faktori. Hemoroidi se razlikuju u odnosu na to da li se nalaze na spoljašnjem delu, odnosno, na anusu, ili unutar debelog creva na njegovom završetku. Njihov izgled najviše podseća na bradavice, odnosno fistule koje su zapravo ispunjene krvlju.  Da li će se vršiti operacija hemoroida ili će se odrediti neka druga mera lečenja zavisi od stadijuma hemoroida.

Koliko traju hemoroida

Kada je u pitanju trajanje hemoroida, nije baš zahvalno govoriti o tome. Najveći problem leži u tome što se radi o progresivnoj pojavi, budući da ukoliko se ne deluje na vreme, hemoroidi sve više rastu I prelaze iz stadijuma u stadijum. Hemoroidi imaju četiri stadijuma.

Prvi stadijum je kada se javlja samo svrab oko anusa, koji smeta, ali ne pravi veće problem, dok se u drugom stadijumu javljaju bol I krvarenje hemoroida. Treći stadijum karakteriše osim bola I krvarenja, ispadanje hemorida koje zahteva fizičko vraćanje.

Četvrti I poslednji stadijum podrazumeva ispadanje hemoroida koji ne mogu fizički da se vrate, te upalni proces koji već zahteva njihovo odstranjivanje hirurškim putem. Hemoroidi mogu jako dugo da traju I da se razvijaju ukoliko se na vreme ne reaguje, ali se blagovremenim reagovanjem i lečenjem mogu staviti pod kontrolu i time se mogu sasvim ukloniti. Jedini problem javlja se u tome što se kod većine javljaju.

Lečenje hemoroida

Najvažnija stavka u lečenju hemoroida jeste da se na vreme reaguje. Već kod pojave svraba i pojave prvog hemoroida, koji se obično javlja na spoljašnjem delu, odnosno anusu, trebalo bi se obratiti lekaru kako bi se otpočeo tretman. Lečenje najčešće podrazumeva svakodnevno mazanje određenih masti koje utiču na njihovo nestajanje, pa se njima ovaj problem može sasvim sanirati.

Drugi način prestavlja operacija koja se izvodi isključivo u podmakloj fazi njihovog nastana.  Samo odlaganje rešenja vodi ka sve ozbiljnijoj situaciji koja se obično završi potrebom za operacijom hemoroida.