Da li posteljina za bebe treba da bude jednobojna ili šarena?

Bez ikakve sumnje je krevetac za bebe najbitniji u prvim danima, tako da treba posvetiti posebnu pažnju njegovom izboru. Odmah zatim je važno i kakva se posteljina za bebe kupuje, a najpre u smislu od kog materijala će biti izrađena i da li je bolje da ona bude bele boje ili dezenirana. 

Pamučna posteljina za bebe je najbolja 

Pamuk kao prirodni materijal je već dugo poznat, pa ne čudi što se uvek preporučuje da posteljina za bebe bude od njega izrađena. A osim duševnog čaršafa, zatim jastučnice i prekrivača, takođe je vrlo važno i od kog materijala je ogradica za krevetić. 

Ogradica za bebine krevetiće služi kao svojevrsna toplotna zaštita, ali generalno zaštita od eventualnog povređivanja bebe. Naime, dobro je poznato da se bebe vrlo brzo počinju okretati u snu, pa je tada vrlo važno da se ne udare, te je to osnovni razlog zbog koga se uz posteljinu za bebe najčešće u kompletu kupuje i ogradica. 

Vrlo je važno da materijal od koga se izrađuje i posteljina i ogradica bude prirodan, pa je u tom smislu pamuk najbolja opcija. Iako se eventualno mogu naći i posteljine, odnosno ogradice za krevetiće koje su izrađene od drugih materijala, pamuk bi trebalo da bude prva opcija. 

Bela ili dezenirana posteljina za bebe? 

Ranije se nije dovodilo u pitanje da li posteljina za bebe treba da bude izrađena od belog pamuka ili u nekoj boji, prosto zato što na tržištu i nije bilo dezenirana posteljina. Međutim, danas se proizvođači prosto utrkuju u tome da roditeljima ponude što interesantnije dezene, pa je zato i vrlo teško izabrati odgovarajuću posteljinu. Podrazumeva se da dušečni čaršaf za bebin krevetić svakako trebalo da bude bele boje, mada ima i onih roditelja koji biraju da posteljina za bebe bude u roze ili u plavoj boji, sve u zavisnosti od toga da li je u pitanju dečak ili devojčica. 

Najčešće se dezenirano u ovom slučaju vezuje za ogradice, a ne samo zato što ceo bebin krevetić deluje interesantnije, već i zato što u određenom periodu beba počinje pogledom da prati oko sebe, pa će joj u tom smislu biti interesantnije ukoliko se oko nje nalaze šareni predmeti

Zato i nije čudno što posteljina za bebe koja uključuje i ogradicu za bebin krevetac i podrazumeva veliki broj dezena i to obično živih boja. 

Međutim, čaršav za bebin krevetić, odnosno za dušek u njemu je najbolje da bude jednobojan i to ako je moguće u beloj boji, jer će se na njemu primetiti sve što je potrebno. Primera radi, ukoliko na čaršav padne dlaka sa kose ili neka druga sitnica, nema nikakve sumnje da će roditelji to mnogo lakše i brže uočiti ukoliko je posteljina za bebe u beloj boji. Sa druge strane, poznato je da se bela boja brže prlja, ali u ovom slučaju to uopšte nije bitno, jer će biti potrebno često i redovno menjanje posteljine za bebe, tako da gotovo neće postojati mogućnost da se ona zaprlja. 

Ukoliko se odlučujete za dezenirane posteljine za bebin krevetić, onda bi to trebalo da budu dezeni ipak mirnijih boja, mada još jednom napominjemo da je uvek bolja opcija da posteljina za bebe bude u beloj boji, a da ogradica bude dezenirana.