5 bitnih zdravstvenih prednosti soka od cvekle

Sve veći broj ljudi se okreće zdravijem načinu života i zdravijoj ishrani. Mnogi od njih polako iz svoje navike izbacuju gazirana i nezdrava pića, a zamenjuju ih čajevima i zdravim sokovima.

Sok od cvekle

Jedan od vrlo zdravih sokova koji vam može u velikoj meri poboljšati zdravlje iz više aspekata je sok od cvekle.

Cvekla je odlična za detoksikaciju organizma, kao i za bolesti bubrega i jetre, za anemije i još mnogo toga. Ipak, iako je vrlo zdrava za ljude, vaši kućni ljubimci bi trebali da je izbegavaju.

U nastavku teksta ćemo vam predstaviti 5 bitnih zdravstvenih prednosti koje sa sobom nosi ovaj sjajan sok.

  1. Pomoću ovog soka možete uticati na hronične bolesti. Hronične bolesti se jako teško leče i suzbijaju a samo neke od njih su: artritis, kamen u bubregu, proširene vene itd. Oksalinska kiselina koja se nalazi u soku od cvekle zaslužna je za rastvaranje loših naslaga kalcijuma u telu koje se smatraju jednim od glavnih kricava nastajanja hroničnih bolesti.
  2. Može poslužiti kao lek za akne. Sok od cvekle može biti jako koristan za upale kože kao što su akne odnosno bubuljice. Dovoljno je da ga konzumirate nekoliko puta nedeljno i on će u velikoj meri uticati na smirivanje vaše kože i smanjenje upala.
  3. Preventivno ga možete koristiti za rak. Istraživanja vezana za sok od cvekle su pokazala da je jako dobar kao preventivna za razna maligna oboljenja pa ga zato konzumirajte kad god ste u prilici i mogućnosti. Pored soka od cvekle možete koristiti is ok od šargarepe ili peršuna, a ukoliko vam ukus nije prijatan možete dodati malo meda.
  4. Deluje jako dobro na naše oči. Izuzetno povoljno ovaj sok utiče na naše oči, a studije su pokazale da najviše deluje na mrežnjaću.
  5. Reguliše visok krvni pritisak i smanjuje loš holesterol. Pored prethodne 4 navedene prednosti soka od cvekle on je jako dobar i za smanjenje povišenog krvnog pritiska kao i za snižavanje lošeg nivoa holesterola a povećanje onog dobrog.

Sok od cvekle pored ovih top 5 prednosti za naše zdravlje, ima još jako puno benefita, pa zato ne oklevajte da ga isprobate kada budete u mogućnosti, ako ga već niste probali do sada i učinite nešto dobro za svoje zdravlje.