Hajdemo u Solun sa SiamosTours-om!

Solun je drugi po veličini grad u Grčkoj. Tokom milenijuma postojanja po svom uticaju poseban je po mnogo čemu: luka, kulturni i politički centar. Rodni grad je ljudima koji su oblikovali ne samo ovaj prostor nego i našu civilizaciju. U okolini Soluna je rođen  Aleksandar Makedonski, najveći osvajač antičkog sveta. Čuveni državnik Kemal Ataturk, koji je preporodio tradicionalnu Tursku u modernu državu takođe je po korenima iz Soluna. Još ako spomenemo i naše svece Ćirila i Metodija članak bi mogao da se oduži u nedogled.

Naravno ne zaboravimo, da zreli plod antičke filozofije, najveći od najvećih, rodonačelnih većine modernih nauka je Aristotel i priča kreće od njegovog trga.

1. Popijte kafu na Aristotelovom Trgu

Sve u Solunu počinje sa Aristotelovog Trga. Dan počnite jednim finim espresom i fotografijom sa ovog mesta. A onda krenite ka sledećoj tački.

2. Posetiti Belu Kulu i spomenik Aleksandra Velikog

Jedan od najlepših utisaka koje ćete pamtiti je panorama Soluna sa vrha Bele kule. Da li vas solunska Bela kula podseća na Nebojša kulu na Kalemegdanu?

3. Odvojite vreme za Solunsku Aja Sofiju

I Solun ima svoju crkvu presvete mudrosti. Treba obavezno doživeti i shvatiti zašto je „Presveta mudrost“ sinonim za ranohrišćansko pominjanje novozavetnog Boga. Imajte na umu da je na ulicama Soluna baš toplo tokom sezone. Planirajte rano ustajanje, i kasne popodnevne šetnje, a u podne, naravno poseta solunskom kompleksu muzeja. A evo i naše preporuke:

4. Šetnju kroz muzej vizantijske kulture

Od svih imperija sveta nijedna nije tako dugo trajala kao Vizantijska. Začetnici su mnogo čega: univerziteta, nauke, savremenog bankarstva i carina, a držali su se hrišćanskim moralnih vrednosti. Šetnja kroz ovaj muzej je šetnja kroz vreme na ovom prostoru. Uz ovaj muzej imate i arheološki muzej, pa odličan trenutak da u najvećoj vrućini izbegnete direktnost sunčanih zraka.

5. Crkvu Svetog Dimitrija i Svetog Panagije – za ljude kojima sakralni turizam znači

Grci su pravoslavan i veoma religiozan narod. Tu religioznost možete najbolje upoznati ako se molite sa njima, tj. prisustvujete liturgiju u jednoj od ove dve najveće pravoslavne svetinje u Solunu.

6. Posetu šoping centru Solun

Naravno, pobude za nove destinacije su različite. Neki dolaze zbog kulture, neki zbog krpica. Nećemo da sudimo.

Image

Birajte sami. Odlazak u ovaj ogromni šoping mol je uvek aktuelan, a detalje radnog vremena pogledajte na ovoj stranici.

I šta još?

Postoje ljudi koji ne vole da im neko ogranizuje putovanje. Vole prosto da sami sebi raspodele vreme. Na primer, mnogo više vremena će provesti u muzeju Vizantijske kulture, a mnogo manje u Šoping centar Kosmos. Neki će to uraditi obrnuto, šopingovaće duže, a istraživaće kulturne znamenitosti mnogo kraće. Treći će provesti vreme po solunskim tavernama i restoranima tradicionalne domaće hrane.

A kad je najbolje za putovanje u Solun?

Odgovor je prost. U svim godišnjim dobima. Ovaj grad je podjednako šarmantan i predusretljiv kako u sezoni, tako i u svim godišnjim dobima. Ako volite samostalno putovanje, kupite povratnu kartu u Siamos Toursu (SiamosTours.rs), vidite cenovnik i red vožnje ovde.

Svakog utorka i petka imate redovnu autobusku liniju iz Novog Sada, Beograda i Niša ka Grčkoj. Povratne linije iz Grčke kreću sredom i subotom, a cena karte u oba smera je 80 Eura od Novog Sada do Soluna. Postoji i popust za decu mlađu od 12 godina i on je 50%. Telefon gde možete dobiti sve konkretne informacije, uključujići i direktan razgovor sa vozačima ovih luksuznih autobusa je +30 2310 540 971 u Solunu ili u Srbiji pozovite telefon +381 11 76 14 362 ili neke od mobilnih, na primer +381 63 51 47 17.

Smeštaj rezervišite preko Trip Advisor platforme za Solun. Trip Advisor je najpouzdanija platforma za rezervaciju hotelskog i svih ostalih vidova privatnog smeštaja, jer su u recenziju uključeni neposredno svi putnici i onda je opis poprilično relevantan.

Od ostalih servisnih informacija koristan članak je vreme u Grčkoj.