Da li vas plaši ova slika?

Među neobičnim fobijama nalazi se i neobjašnjivi strah od povrća. Studentkinja Viki Larije (22) iz Portsmuta boluje od lahanofobije, i dobija napad panike pri samom pogledu na šargarepu, grašak…

Njen slučaj je toliko uznapredovao, da su obični odlasci u supermarket, na pijacu ili u restoran izvor strašnih tegoba. Larijeova misli da će se ugušiti, znoji se i trese.

Ona ni ne sanja da jede povrće, već živi na dijeti od mesa, žitarica i ponekad voća.

„Još kao mala doživljavala sam histerične napade kada ugledam povrće, ali su moji roditelji mislili da je reč o dečjem besu zbog neukusne hrane. Onda su primetili da imam fizičke simptome, crvenilo, ubrzan puls, pečate po licu… Kada sam odrasla, a napadi se nastavili, shvatili smo da je reč o nečemu ozbiljnijem“, rekla je ona za „Dejli mejl“.

„Ljudi misle da je ovo smešan strah, ali zaista mi nije lako. Na sam pogled doživljavam napad panike, a ne znam šta bi se dogodilo kada bi me neko naterao da dodirnem povrće“.

Među tretmanima dostupnim za ovu neobičnu fobiju su psihološko „reprogramiranje“, lekovi i terapija.

„Sigurna sam da ću prevazići strah, i da ću jednog dana moći da pogledam, pipnem i okusim povrće. Zanima me kakvog je ukusa“, optimistična je Larijeova.

(MONDO, foto Guliver/Getty images)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *