Bajkovitih sedam načina za uređenje sobe

Kreativnih ideja za uređenje kutka za život ima nebrojeno. Svako će, naravno, sobu renovirati i ukrasiti prema svojim afinitetima i željama ali i pomoću već postojećih komada nameštaja uz blage improvizacije. Upravo taj spektar improvizacija sobama i životnom prostoru daje mogućnost da se izađe iz isklišeiranih šablona uređenja enterijera. Mi Vam dajemo nekoliko ideja vodilja ka postizanju duševnog sklada u harmoničnom ambijentu sobe u kojoj provodite najviše vremena.

Dobrodošli u potpalublje

Plovidba, avantura, krstarenje, pučina…Koliko ste samo puta dok leškarite zamišljali kako se nalazite u brodskoj kabini okruženi šumom okeana i kricima galebova?  Zamišljate sebe kako vršljate svetskim morima dok sklupčani ležite u svom privatnom raju.  Ako ste ljubitelji pomorskog života, zračite temperamentom Mediterana i volite da maštate onda je uređenje sobe u maniru brodske kabine predlog koji će Vam se nesumnjivo dopasti.  Prigušeno svetlo, lusteri zamaskirani ribarskim mrežama ili sat u obliku kormila uvek Vam mogu doprineti da soba zaliči na fantazmagoriju Žila Verna. Makete brodova su simpatični detalji koji će sobi dati poseban šarm i svakog ko u nju kroči asocirati na duge plovidbe.  Slike sa motivima mora, enciklopedije, fotografije brodova uvek mogu  zaljuljati Vašu maštu nežnim talasima daljine.

Maketa broda

Maketa broda

 Soba, u minut precizna

Ljubitelji organizovanog i skladnog života, oni što ne mogu zamisliti sebe bez čestog “bacanja pogleda” na sat svoju sobu mogu urediti tako da uvek budu okruženi tihim taktiranjem satova. Premda mnogi smatraju da je prenatrpavanje prostorije satovima kič, ovaj manir mogao bi ljubitelje tačnog vremena metaforički okarakterisati. Zamislite samo sobu punu raznih satova, zidnih, podnih, budilnika…Soba satova, motiv koji nesumnjivo podseća na Kerolovu Alisu učiniće da se i oni zavisnici od sekundare opuste među raštelovanim ili dobro usaglašenim satovima. Satovi raznih dimenzija sobi će svakako dati uvrnuti izgled pevušeći uspavanku istog ritma.

Prigušeno svetlo, prizvuk mističnog

Osvetljenje sobe u mnogome utiče na efekat koji prostorija ostavlja kako u vizuelnom tako i u maštovitom pogledu.  Previše osvetljene sobe često prate one koji vole da uživaju u transparentnosti postupaka, izbegavajući metafore i zavijene forme. Prigušena svetla povezuju se sa romantičarima, ljubavnicima, noćobdijama. Lampe su takvima mnogo draže nego velelpni lusteri ili plafonjere.

Zanimljiva stona lampa

Zanimljiva stona lampa

Soba sa lampom uvek će promeniti ambijent i doprineti ublažavanju atmosfere. Oni koji za pisaćim stolom stvaraju romane, crtaju, čitaju često se odlučuju za osvetljenje jednog kraja prostorije. Stone lampe vrlo često predstavljaju kompromis pri osvetljavanju prostorije. Podne lampe takođe mogu biti rešenje za ljubitelje  romantičnih nijansi.

Eklektičnost naspram uravnotežne usiljenosti

Poštovanje forme i šablona mnogima urušava kreativnost i u takvim se sobama ljudi često ne osećaju produktivno. Iz tih razloga  vrlo često dolazi do napada kreativnog haosa u uređenju enterijera. Eklektični stil, poslednjih godina svakako vlada enterijerima. Beli zidovi često su odraz eklektičnog stila upravo iz razloga mešanja stilova. Beli zidovi kao osnova savršeni su za uklapanje ostalih komada nameštaja bez određenog  pravila. Mešanje rustičnih i modernih elemenata, šarenilo nameštaja koje odskače od monotone beline zidova – to je ono što nudi eklekticizam u dizajnu enterijera.  Svakako kod ovakvog uređenja stana potrebno je imati i meru kako eklektičnost ne bi prerasla u neumereni kič. Idealan način za ljude koji žive po “out of box” principu.

Džez – sinkopa ukusa

Na prethodni princip uređenja stana mogao bi se nadovezati ovaj. Ljubiteljima improvizacije toplo preporučujemo da eksperimentišu na temu džeza. Lampe sa džez ukrasima, instrumenti na zidovima ili stari gramofoni sa naslaganim Milesovim, Rolinsovim ili Armstrongovim vinilima uvek će ostaviti utisak  visokog stila prilagođenog onima koji žive van pravila dirigovanih od društvenog dirigenta.  Improvizovanje sa džez motivima uvek Vas može oraspoložiti pa su tako fotografije u raznobojnim ramovima ili truba na stalku samo neki od naših predloga.

Deveta umetnost na tapetama

Ljubitelji stripa u trenucima kreativnog nagona uvek mogu svoju ljubav ili bolje rečeno strast prema umetnosti crtanja i reči uvrstiti u dizajn enterijera. Tapete sa slikama i tablama omiljenih strip epizoda često mogu da krase Vaše stare, izanđale ormane, vrata od plakara, ulazna vrata od sobe.

Ukrasne tapete

Ukrasne tapete

Poručite samolepljive tapete sa Vašim dizajnom ili sami oslikajte pojedine tapete. Oduševite goste i pružite im mogućnost da čitaju strip mudrolije sa komada Vašeg nameštaja.

Večiti sanjari

Oni koji su odlučili da stare ali ne odrastaju uvek mogu naći načina da se vrate kroz vremeplov do dana svog detinsjtva. Detinjasti elementi u dizajnu mogu ponekad izgledati smešno ali ukoliko Vas povratak vodama detinjstva drži u dobrom raspoloženju, mi zaista ne vidimo razlog da ne redizajnirate nekog svog starog medu, omiljeni jastuk ili igračkama udahnete novi život.