Automobilom kroz inspiraciju

Voziti automobile ne znači samo udobno se smestiti, ubaciti u brzinu, stegnuti volan i nagaziti papučicu. Voziti automobil znači posvetiti mu se i aposlutno mu se predati jer jedino u toj sinergiji automobila i  osobe koja ga vozi, vožnja počinje da liči na vanvremensko načelo – hedonizam. Ono što u nekim krajevima nazivju điradom upravo je mnogim ljubiteljima automobila i najveća strast. Vožnja praznim ulicama, vijugavim putevima, postranim autoputevima i pistama,  buđenje adrenalina, rasplamsavanje strasti…

motor-engine

No, biti vlasnik automobila nosi sa sobom i mnoge druge odgovornosti ali i užitke. Zato u ovom članku govorimo o načinima kako automobil pretvoriti u oazu pozitivne energije, kako ga oblikovati po meri i kako ga što više prilagoditi prirodi osobe koja ga vozi.

Automobil, alterego superiornosti

Srediti, preurediti, kako to omladina voli da kaže “nabudžiti” automobile često je imperativ koji među mladima  postaje i trend. Oni, pak, nešto stariji žude za tim da automobil što više zaliči na njih. I jedni i drugi uvek imaju na pameti samo to da kada projezde gradskim ulicama automobil zasija njihovu ličnost. Shodno tome automobile nije samo sredstvo prevoza već u nekim segmentima postaje živo biće, najbolji drug, upravo alterego vlasnikove superiornosti.

Odakle početi?

Urediti automobile ne znači samo ofarbati ga i staviti mu spojlere. Najpre treba povesti računa da funkcionalnost automobila bude dovedena na najviši nivo. Pre nego što sa vozilom krenete na put, pre nego što uopšte i pomislite da se njime služite najpre treba proveriti elementarne stvari. Zamena ulja, stavljanje običnog ili mineralnog ulja u motor prvo je o čemu morate voditi računa. U letnjim danima obavezno je u posudi za vodu držati dovoljnu količinu vode za hladnjak. Kada naiđu snegovi, obavezno proverite stanje vode i počnite sa upotrebom antifriza. Kočionu tečnost uvek morate imati na umu, jer niko ne bi želeo da mu se automobile sa područja saveznika preseli u protivnički tabor i postane neprijatelj. I to zbog nepromišljenosti. Nakon obavljanja tehničkih odnosno mehaničkih pregleda dolazi na red ono što je mnogima naizgled bitnije – ESTETIKA.

Stabilnost na točkovima

Dobre spone, amortizeri, pravilan oblik točka i kvalitetne gume su preduslov bezbednosti. Ono što pospešuje estetski utisak jesu felne. Aluminijumske felne, premda nešto skuplje, uvek su dobar način da automobile dobije, najpre na kvalitetu a svakako i na dizajnu. Aluminijumske felne ostaviće utisak na sve one koji sa trotoara ii iz drugih automobila posmatraju Vaš auto. Spineri na felnama samo su jedan od načina kako i najstarije oldtajmere možete uvesti u svet dodira tradicije i moderne.

Spojleri – sinonim za trkače

Možda spojleri na sportskim automobilima i imaju funkciju sečenja vazduha, aerodinamičnosti i pospešuju brzinu, ali se nikako ne može tvrditi da je reč samo o funkcionalnim dodacima.

Felne u fokusu
Felne u fokusu

Spojleri su postal prvi i osnovni način da automobil dobije sportski prizvuk i upravo zahvaljujući spojlerima automobil se već smatra sređenijim. Bočni spojleri, spojleri na gepeku pa čak i krovni spojleri su dodaci koji će Vam automobile pretvoriti u sportske saputnike te ukoliko ste ljubitelji sportske elegancije ovo je pravi način da sebi ugodite.

Ne zanemarite enterijer

Koliko god računa vodili o tome kakav utisak ostavlja Vaš auto na okolinu, nikako ne smete zaboraviti da ćete vrlo često nekoga u autu i voziti. Nikada ne smete zapostavljati enterijer automobila. Prvo i osnovno pravilo je to da koliko Vi poštujete automobile toliko će i oni vas. Enterijer automobila najčešće se ogleda u kontrolnoj table i presvlakama. Čiste i uredne presvlake pola su posla sređivanja enterijera automobila. Naravno, kontrolna tabla ostavlja utisak na onoga ko se u automobilu vozi. A pošto je automobil Vaše drugo ja, ne zanemarite činjenicu da Vas i on predstavlja. Ambasador Vaše ličnosti se neće ljutiti ni ukoliko ga zapostavite, no ipak razmislite o tome da li želite da se vozite u automobilu punom prašine, blatnjavih patosnica…

Uz muziku mirnije more…

Ne treba nikako zaboraviti činjenicu da auditivni utisak često ostaje u svesti onoga koga želite impresionirati.

Ozvučenje u kolima
Ozvučenje u kolima

Vrlo često nećete biti u prilici da imate saputnike i suvozače pa je najbolje sredstvo za držanje koncentracije i pažnje ali i raspoloženja – muzika. Dobro ozvučenje u automobilu jedan je od veoma bitnih segmenata pri sređivanju auta. Slušajte omiljene numere na radiju, dvd uređajima ili cd plejerima za automobile. Kvalitetni zvučnici kako frontalni tako i bočni učiniće da Vam se vožnja pretvori u pravi krstareći raj. A ko od nas vozača nije poželeo bar jednom da razbistri misli vozeći bez cilja uz omiljene pesme dok vetar provlačeći se kroz poluotvoren prozor zviždi sonatu inspiracije?