IN MEMORIAM: Bora Kostić

bora kostic
Bora Kostić, legenda jugoslovenskog fudbala i Crvene Zvezde preminuo je danas u 81. godini posle duge i teške bolesti…
Borivoje Bora Kostić rodjen je 14.juna 1930. godine u Obrenovcu, je jedan od najboljih strelaca u jugoslovenskom fudbalu svih vremena. Bora je skoro celu svoju karijeru proveo u Zvezdi, sa izuzetkom jedne sezone u italijanskoj Vićenci i jednoj u američkom Sent Luis Starsu.
Izraziti levak, imao je veoma snažan udarac i davao je golove iz daljine i mnogim poznatim golmanima sveta. Nalazi se na listi najboljih strelaca svih prvenstava Jugoslavije. U dve sezone je bio najbolji strelac lige: 1958/59, sa 25 i 1959/60, sa 19 pogodaka. Karijeru je počeo u obrenovačkom Radničkom, koji se takmičio u Srpskoj ligi. Bio je 17-o godišnjak, a igrao je centarfora i levu polutku.

U beogradsku Crvenu zvezdu, u kojoj se proslavio, došao je sa 20 godina i pune tri godine čekao da postane standardni prvotimac. A kad je to uspeo, za 14 godina igranja u „crveno belom“ dresu ostvario je najveće domete: odigrao je ukupno 580 utakmica i postigao 539 golova.

Za reprezentaciju Jugoslavije debitovao je 9. septembra 1956. na prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Indonezije koju je Jugoslavija dobila sa 4:2, a Kostić je postigao prvi gol. Oproštajnu utakmicu je odigrao 23. septembra 1964 protiv selekcije UEFA (2:7). To je bila humanitarna utakmica za postradale od zemljotresa u Skoplju. U karijeri je igrao jedni utakmicu za B selekciju i postigao 2 gola i 33 utakmice za A selekciju i postigao 26 golova.

Kao kapiten reprezentacije Jugoslavije učestvovao je na finalnom turniru prvog Kupa nacija Evrope 1960. u Parizu na kojem je Jugoslovenska reprezentacija zauzela drugo mesto {u finalu protiv SSSR-a 1:2}, a takođe i na olimpijskom turniru iste godine u Rimu na kome je Jugoslovenska reprezentacija osvojila prvu i dosad jedinu zlatnu medalju.

Mesto i datum sahrane Bore Kostića biće naknadno objavljeni.
Neka mu je večna slava i hvala mu.
bora kostic

Izvor: Wikipedia

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *