Čile 1962

cile 1962
cile 1962
Svetsko prvenstvo u fudbalu 1962. je sedmo po redu svetsko prvenstvo. Održano je u Čileu od 30. maja do 17. juna. Odluka o domaćinstvu prvenstva je doneta u julu 1956. na sednici FIFE, da bi se završnica svetskog prvenstva posle dvanaest godina vratila na južnoamerički kontinent. Titulu šampiona je osvojila reprezentacija Brazila, koja je u finalu pobedila Čehoslovačku sa rezultatom 3:1. Ovo je Brazilu bila druga titula svetskog prvaka.

ZANIMLJIVOSTI


Utakmica izmedju Čilea i Italije je bila najgrublja utakmica tako da su je nazvali Santjšška bitka. Dva reprezentativca Italije su bila isključena a reprezentaciju Italije policija je morala da isprati sa terena.

 


cile 1962

Završno takmičenje

Format takmičenja nije bio promenjen od prethodnog prvenstva održanog 1958. godine, 16 timova je bilo raspoređeno u četiri grupe po četiri tima. Nosioci grupa su bili određeni 18. januara 1962. i to su bile fudbalske reprezentacije Brazila, Engleske, Italije i Urugvaja. . Dva prvoplasirana tima iz svake grupe su se kvalifikovale za četvrtfinalna takmičenja.

Dve godine ranije, u maju 1960. godine, Čile je doživeo veoma jak zemljotres magnitude od 9,5, koji je oštetio mnoge infrastrukture. Međutim zahvaljujući naporima države i Karlosa Ditborna, predsednika organizacionog komiteta, igre nisu bile pogođene ovom prirodnom nesrećom. Stadion u Ariki je dobio ime njemu u počast.

Polufinale i finale

Zbog neočekivane pobede reprezentacije zemlje domaćina, mesta održavanja polufinalnih susreta su korigovana. Jugoslavija je igrala protiv Čehoslovačke u gradu Vina del Mar pred samo oko 6.000 gledalaca i izgubila sa 1:0.

Druga polufinalna utakmica je međutom izazvala veliko interesovanje i igrana je ispred punog stadiona i 76.600 gledalaca. Brazil je ponovio jednu od svojih odličnih igara i eliminisao domaćina rezultatom od 4:2. Na ovoj utakmici je Garinča je bio isključen zajedno sa Landom iz reprezentacije Čilea.

Na utakmici za treće mesto isti igrač koji je svojim golom eliminisao SSSR, Eladio Rohas, je postigao gol protiv Jugoslavije i tako obezbedio Čileu treću poziciju i ujedno najveći uspeh Čilea u dotadašnjoj istoriji čileanskog fudbala.

Finalna utakmica svetskog prvenstva se igrala u Santijagu na stadionu Nacional, ispred 69.000 gledalaca.

Brazil se ponovo, slično kao na svetskom prvenstvu četiri godine ranije, našao u situaciji da juri rezultat. Samo posle 15 minuta igre čehoslovačka je golom Masopusta povela sa 1:0. Međutim ta jurnjava nije dugo trajala, dva minuta kasnije Brazil je izjednačio, posle greške čehoslovačkog golmana Šrojfa, golom Amarilda a Zito i Vava su se pobrinuli za konačni rezultat utakmice od 3:1 za Brazil. Svoju drugu tutulu svetskog šampiona Brazil je u finalu osvojio bez Pelea, koji je bio povređen.

(Wikipedia)

cile 1962

ZANIMLJIVOSTI:

 

– Dve godine nakon SP, u Čileu se desio jak zemljotres magnitude od 9,5. Mnoge infrastrukture su bile oštećene, međutim zahvaljujući naporima države i predsjednika organozacionog komiteta Karlosa Ditborna nije bilo problema u organizaciji, pa je zbog toga stadion u Ariki dobio njegovo ime.

 

– Utamkica između Čilea i Italije je bila najgrublja utakmica tako da su je nazvali Santjaška bitka. Dva italijanska reprezentativca su bila isključena, a reprezentativce Italije policija je morala da isprati s terena.

– Brazil je bio prvak sveta bez Pelea koji se povrijedio na prvoj utakmici. U finalu je morao ponovo da juri rezultat kao i na prošlo SP. Međutim nakon vođstva Čehoslovačke od 15-tog minuta, Brazil je postigao gol dva minuta kasnije.

– Zbog neočekivane pobjede zemlje domaćina, mjesta gdje su se održavale polufinalne utakmice su bila korigovana, tako da je Jugoslavija protiv Čehoslovačke u mjestu Vina del Mar igrala pred 6.000 gledalaca. Druga utakmica između Brazila i Čilea je igrana pred 76.000 gledalaca zbog velikog interesovanja.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *