Durban

durban

Stadion Mozes Mabida (engl. Moses Mabhida Stadium) je stadion u Durbanu, Južnoafrička Republika. Stadion je još u izgradnji i nakon završetka radova trebao bi imati kapacitet od 70.000 sedećih mesta, te će pored stadiona Soker siti biti drugi najveći stadion na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2010. godine. Nalazi se na izdignutoj platformi iznad Indijskog okeana i sastavni je deo sportskog centra King’s-Park. Izgrađen je na mestu starog stadiona koji je srušen 2006. godine. Stadion je prvobitno nazvan po poglavici i osnivaču Zulu naroda Senzanghoni, Stadion Kralj Senzanghona (King-Senzangakhona Stadium), ali je kasnije ime promenjeno i dodeljeno mu je ime po Mozesu Mabidi, bivšem generalnom sekretaru Južnoafričke komunističke partije.

durban

Stadion se između ostalog sastoji od 2.700 tona teškog čeličnog nosača, koji se izdiže 104 metra iznad stadiona. Nosač u polukružnom obliku proizveden je u nemačkoj firmi Eiffel Deutschland Stahltechnologie i iz Hanovera je rastavljen i isporučen brodom u Durban. Polukružni nosač se u svojoj najvišoj tački deli u dva tzv. polomljena luka i time simbolizuje zastavu Južnoafričke Republike. Sa žičarom će posetiocima biti omogućena poseta na platformu (vidikovac) sa koje će se moći videti panorama grada i Indijskog okeana.

Stadion se sa dodatnim kompleksom zgrada sastoji od 190.000 tona betona, te će biti izgrađen parking prostor za 10.000 automobila. 46.000 m² velika krovna konstrukcija pokriva deo za gledaoce, dok sam teren neće biti pokriven. Nakon završetka radova na stadionu će biti mesta za 70.000 gledalaca u tri kategorije. Nakon Svetskog prvenstva kapacitet stadiona će biti smanjen i moći će da primi 54.000 gledalaca. Bilo je dosta kritika da li je Durbanu uopšte bio potreban novi stadion, tvrdeći da će posle Svetskog prvenstva to biti prevelik trošak za grad.

Na Svetskom prvenstvu 2010. na stadionu Mozes Mabida je planirano da se odigra pet utakmica prvog kola, jedna drugog, jedna četvrtfinala i jedna utakmica polufinala.

(Wikipedia)

 

Utakmice:

Ostali stadioni:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *