CRVENA ZVEZDA: Robert Prosinečki ponovo u Zvezdi

prosinecki
Jednoglasnom odlukom Upravnog odbora FK Crvena zvezda, Robert Prosinečki, legenda Crvene zvezde i njena šesta zvezda, u četvrtak 9. decembra 2010. godine izabran je za novog šefa stručnog štaba.

Na Marakani se tim povodom okupio veliki broj predstavnika medija na konferenciji na kojoj je u društvu sportskog direktora Ivana Adžića, Robert Prosinečki i predstavljen.

– Na predlog sportskog dela, Upravni odbor je jednoglasno postavio Roberta Prosinečkog za novog šefa struke. Ova odluka je doneta nakon tri meseca razmatranja i pregovora sa mnogim trenerima, nakon kojih smo doneli odluku da je najbolja ličnost za trenera Crvene zvezde Robert Prosinečki. Zašto Robi? Zato što je legenda Zvezde. Zato što je pružio klubu i navijačima mnogo radosti. Zato što je četiri godine s ljubavlju nosio dres Crvene zvezde. Zato što je kompletna ličnost. Zato što je sportista od autoriteta. Zato što voli Crvenu zvezdu. Zato što je igrao i ginuo zajedno sa svojim drugovima i napravio najveće uspehe. Trenirali su ga mnogi treneri, učio je od mnogih stručnjaka i dugo se spremao za ovaj dan. Zašto Robi? Zato što oseća Zvezdu, oseća i zna zahteve njene armije navijača, živeo je i pravio sa njom uspehe. Zato su Robi i Crvena zvezda ponovo zajedno – istakao je Adžić.

Robert je u svom prvom obraćanju istakao:

– Hvala na ovako lepim rečima od našeg sportskog direktora Adžića i hvala Upravi koja me je jednoglasno izabrala i poverila da vodim Zvezdu, bez konkurencije najveći klub. Emocije koje sada imam su sasvim drugačije od onih godina kada sam dolazio kao igrač. Sve ovo što znam i osećam će mi pomoći da kao trener uspem kao što sam uspeo i kao igrač. Mislim da od mene možete očekivati da ću raditi pošteno i najbolje što mogu. Imam viziju kako Zvezda treba da igra, jer Crvena zvezda samo može pobeđivati, i to je sigurno ono što svi Zvezdaši znaju, i što sigurno i žele. Ja bih se zahvalio, ovo je velika stvar za mene, i ja se nadam da ću kroz ove dve i po godine pomoći Zvezdi da osvoji titule, jer mislim da ih Zvezda u ovom trenutku sigurno zaslužuje.

Na pitanje koliko je upoznat sa igračkim kadrom Crvene zvezde i njegovim potencijalom, Robert je odgovorio:

– Sigurno da nisam dovoljno upoznat, ali gledao sam nekoliko utakmica, i imam vremena od današnjeg dana do prve utakmice da ih kroz pripreme upoznam. Mislim da ima puno materijala od igrača koje imamo i koje ćemo dovesti, i da se mogu napraviti dobre stvari. Upoznaćemo se u toku priprema, oni sa mnom i mojim metodama rada, i ja sa njima, jer verujem da tu ima dobrih igrača – rekao je Prosinečki, i dodao da želi da Crvena zvezda igra napadački fudbal, da dominira na terenu, kontroliše loptu i zaigra prepoznatljivo kao što je nekada igrala.

x Sigurno će Vam od neprocenjive koristi  u prvom samostalnom trenerskom poslu biti to što ste četiri godine bili asistent Slavenu Biliću na čelu hrvatske reprezentacije?

– Ja sam kroz rad sa Slavenom Bilićem mnogo naučio. Imali smo dobre rezultate, reprezentacija Hrvatske je igrala lep i moderan fudbal, igrali smo na evropskom prvenstvu. Sada je prva, i mislim da ima velike šanse da se plasira opet na prvenstvo Evrope. Slaven Bilić je stručnjak koji se dokazao, i ja sam mnogo naučio pored njega – rekao je Prosinečki.

x Prvi put kada ste došli, došli ste kao anoniman fudbaler, i napravili ste sjajnu karijeru. Da li mislite da se može nešto slično ponoviti i sada kada ste tu kao trener?

– Da ne mislim da može, ne bih nikada ni razgovarao sa čelnicima Crvene zvezde i ne bih se ni prihvatio tog posla. Ja sam veliki optimista, kao što sam bio i kao igrač, i ja verujem da ću sa Crvenom zvezdom, a i ona sa mnom, napraviti veliki uspeh – samouveren je Prosinečki.

x Partizan ima pet bodova prednosti, i svi se sećamo kako ste Vi igrali protiv Partizana. Koliko je za Vas izazov tih pet bodova, odnosno može li Zvezda da preokrene to u svoju korist?

– Ja sam imao priliku da gledam Partizan nekoliko puta, kao i juče protiv Arsenala. Sigurno je da su dobra ekipa i da su u ovom trenutku prvi. Ali ponoviću, verujem da Crvena zvezda sa ovim igračima, sa ovom upravom i ovim navijačima može stići tu prednost. To nije nikakva fraza, zaista u to verujem, i svi u klubu ćemo raditi na tome da to i uspemo.

x Da li se Vaše ideje o pojačanjima, poklapaju sa idejama sportskog direktora, i na kojim pozicijama mislite da su potrebna?

– Svaki pravi igrač, a Evandro je sigurno takav, je potreban Crvenoj zvezdi. Ja sam ga gledao tri četiri puta. Adža je pričao sa mnom i pre toga, i mislimo da je ekstra kvaliteta i da će zaista biti pojačanje. Razgovaraćemo i ubuduće o svakom pojačanju, i svaki dobar igrač je dobrodošao – rekao je Prosinečki, i dodao da će se imena članova stručnog štaba znati u skorije vreme, jer još nije odlučio ko će mu biti pomoćnici.

x Da li ste pre odluke razgovarali sa Ljupkom Petrovićem? Reakcija vaših kolega i fudbalske javnosti u Hrvatskoj?

– Imao sam potpunu podršku od svih bivših igrača sa kojima sam igrao. Sa Ljupkom sam pričao, i takođe imam podršku. To je velika stvar za mene, da svi veruju da ja ovde mogu uspeti – zaključio je Prosinečki.

Crvenazvezdafk.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *