Zabranili im da žive u trošnoj kući

stara kuca
Jovan Dinić iz Sokobanje sa ženom i dvoje male dece već godinama se potuca po tuđim stanovima, jer ne sme da živi u trošnoj očevoj kući…

Jovan Dinić iz Hajduk Veljkove 7 u Sokobanji ne sme s porodicom da živi u kući svog oca u samom centru grada, jer je toliko oronula da je opasna po život!
Međutim, iako im opština Sokobanja ne dozvoljava da žive u kući, niko od nadležnih, kako tvrdi Jovan, ne želi da reši stambeni problem njegove porodice, koja se zbog ovakve odluke potuca po iznajmljenim stanovima.

– Ne žele da donesu odluku o rušenju. Ne daju nam da izvršimo rekonstrukciju. Bukvalno su nam vezali ruke. Imamo imovinu, ali kao da je nemamo. Samo nam je dodatni balast, jer zbog toga što smo vlasnici nekretnine ne možemo da ostvarimo socijalnu pomoć. Zapleli smo se ko pile u kučinu. A sve to zbog plana detaljne regulacije „Banjica“, koji je napravljen pre više od 30 godina, po kom je preko našeg placa predviđena izgradnja puta. Na kraju krajeva, zbog takve odluke iz prošlog veka u kuću se nije ni ulagalo, jer je bila predviđena za rušenje. Međutim, sada vidim da se na placevima komšija, koje imaju isti problem kao mi, grade nove kuće. To je potpuno neverovatno, jer nekome se zbog plana ne dozvoljava rekonstrukcija, a drugi grade nove kuće – kaže Dinić dok drži u naručju devetomesečnu bebu.

Inače, porodica Dinić već godinama zbog ovog imovinskog problema živi pod tuđim krovom. Svakih nekoliko meseci Jovan sa ženom i dvoje male dece, kao i mnogi drugi podstanari, pronalazi novi dom.

– Selimo se kao čergari. Čak smo se iz Sokobanje preselili u Beograd, s nadom da će nam u glavnom gradu biti bolje. Računali smo da je ako već moramo u podstanare, bolje da to bude Beograd nego Sokobanja. Međutim, uz sve troškove i dvoje male dece, sada smo bukvalno pred bankrotom. Ostaje nam samo jedno, da se vratimo u Sokobanju i uselimo se u podrum kuće, jer drugu mogućnost nemamo – ističe Dinić.

Lukić: Opština želi da pomogne

Dimitrije Lukić, predsednik opštine Sokobanja, u izjavi za Kurir ističe da cela situacija u vezi s kućom, odnosno placem ove porodice nije ni približno tako jednostavna kako je Jovan Dinić predstavlja.

– Jovan ima brata, Srđana, koji ne dozvoljava da regionalni put prolazi na metar od njegove kuće, kako je u detaljnom planu regulacije predviđeno. Zbog toga sam ja u više navrata rekao braći da reše problem međusobno, jer su u pitanju suprotstavljeni interesi. S jedne strane, pravno gledano, Jovan je u pravu, jer traži da se ispoštuje odluka iz detaljnog plana, a sa druge strane, one ljudske, u pravu je i Srđan, koji, za razliku od brata, planira da živi na metar od buduće saobraćajnice – objašnjava Lukić. On dodaje da opština pokušava da reši problem tako što će izmeniti plan detaljne regulacije na način koji bi zadovoljio interese oba brata, ali za tako nešto treba dosta vremena, jer je reč o preciznim izmenama dugoročnog plana, koje se ne donose preko noći.

Kurir-info.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *