Veće subvencije za radna mesta u nerazvijenim opštinama

dejan jovanovic
Nacionalna služba za zapošljavanje raspolagaće ove godine sa oko sedam milijardi dinara namenjenih podsticanju zapošljavanja i u najnerazvijenijim opštinama u Srbiji davaće značajno veće subvencije po svakom radnom mestu, izjavio je danas u Boljevcu direktor NSZ Dejan Jovanović….

Reč je o bespovratnim sredstvima za poslodavce koji će u tim opštinama za svako novo radno mesto dobijati 300.000 dinara, rekao je Jovanović , a poslodavci koji budu zaposlili više od 10 novih radnika moći će dobiti bespovratno po 400.000 dinara za svakog radnika. Jovanović je kazao da je trenutno aktivno 16 različitih programa za podsticanje zapošljavanja stanovništva u Srbiji.

Polovina tih programa se odnosi zapošljavanje osoba sa invaliditetom za koje prvi put ove godine NSZ ima posebna budžetska sredstva. Jovanović je rekao da su među najznačajnijim projektima „Prva šansa“, u okviru kojeg će oko 15.000 mladih ove godine biti angažovano, zatim program stručne prakse za dodatnih 5.000 mladih, tako da će ukupno 20.000 mlađih do 30 godina biti obuhvaćeno sa ta dva programa. Ti mladi ljudi će morati da imaju završenu minimum srednju školu. Prethodno je u Boljevcu potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović uručila ugovore o sprovođenju javnih radova izvođačima iz Zaječarskog okruga čija je vrednost 25,2 miliona dinara. Zahvaljujući tome će biti angažovano 159 nezaposlenih sa teritorije opština Zaječar, Soko Banja, Boljevac i Knjaževac. Jovanović je rekao da je NSZ odobrila 434 projekta u okviru javnih radova na kojima će posao dobiti više od 5.200 građana Srbije. Iz budžeta Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja u ovoj godini je za te projekte izdvojeno 700 miliona dinara. Najveći broj javnih radova -57 odsto, biće sproveden u najnerazvijenijim opštinama koje spadaju u treću i četvrtu grupu razvijenosti, na primer – Žitorađa, Blace, Trgovište, Varvarin i Bujanovac.

Izvor: Glassrbije.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *