Učenici OŠ “Mitropolit Mihailo“ otišli na “Školu prijateljstva“ na Tari

skola prijateljstva
15-toro učenika OŠ “Mitropolit Mihailo“ otišlo je juče na Taru gde će boraviti do 4. avgusta u “Školi prijateljstva“…

koju ove godine 10. jubilarni put organizuje “Naša Srbija“.

Škola prijateljstva je okosnica celogodišnjeg rada „Naše Srbije“, koja objedinjuje sve aktivnosti organizacije. To je projekat koji se realizuje svakog leta od 2001. godine, a njegov osnovni cilj je Deca „Naše Srbije“okupljanje dece koja su u programu pomoći „Naše Srbije“ i dece koja žive u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji.

Škola prijateljstva „Naša Srbija“ nastala je iz ideje „Naše Srbije“ da se bavi potrebama i problemima dece obuhvaćene programima pomoći, razvijajući širok spektar interaktivnihU Školi prijateljstva obrazovnih i kreativnih aktivnosti, kao i igara i razonode, prilagođenih uzrastu, koje stimulišu celokupan razvoj dece.

Reč je o programu psiho-socijalne podrške deci, koji se ostvaruje zajedničkim aktivnostima u radionicama obrazovno-vaspitnog i zabavno-sportskog sadržaja.

skola prijateljstva
Posebnost Škole prijateljstva je koncept učenja uz druženje, igru, kreativnost, otkrivanje interesovanja i sopstvenih potencijala. Objedinjujući u sebi raznovrsne aspekte rada s Dečiji radovidecom, Škola prijateljstva nudi deci veliki izbor aktivnosti. Sve je osmišljeno u cilju sticanja znanja i proširivanja iskustva iz oblasti ekologije, etnologije, jezika, pesme i igre, sporta, novinarstva, slikanja i vajanja, glume, sveta kompjutera. Projekat realizuje stručni tim „Naše Srbije“. Program Škole prijateljstva obogaćen je posetama uglednih ličnosti našeg javnog, kulturnog i sportskog života.

Za decu sa ugroženih područja na Kosovu i Metohiji boravak u Školi prijateljstva na Tari je jedna od retkih prilika da spokojno provedu vreme, da se kreću slobodno i u prijateljskom okruženju i lepom prirodnom ambijentu oporave od svakodnevnih briga i opasnosti sa kojima su suočeni.

Poseban programski deo Škole prijateljstva „Naša Srbija“ je projekat Multietnički seminar „Dani prijateljstva“, čiji su učesnici deca srpske, albanske, mađarske, bošnjačke, slovačke, rumunske, rusinske i bugarske nacionalnosti iz svih krajeva Srbije. Teme seminara su tolerancija iDruženje multikulturalne razlike, a cilj promocija multikulturalnih vrednosti, unapređenje razumevanja različitosti među ljudima i doprinos izgradnji i razvoju modernog demokratskog društva. Promocijom multikulturalnih vrednosti seminar doprinosi realizaciji i postizanju osnovnih ciljeva Škole prijateljstva.

Inače OŠ “Mitropolit Mihailo“ već dugi niz godina saradjuje sa humanitarnom organizacijom “Naša Srbija“. U okviru te saradnje opremljeno je više seoskih škola učilima i parkićima a prošle godine je u potpunosti renovirana škola u Trubarevcu i deo škole u Blendiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *