Sveti Jovan Biljober svečano zatvoren

sveti jovan biljober
Sedamnaeste svečanosti „Sveti Jovan Biljober“ počele su 1. jula, otvaranjem Sajma lekovitog bilja, meda i zdrave hrane, a završene su prekjuče na dan Svetog Jovana u amfiteatru Zavičajnog muzeja….

Centralna svečanost ove manifestacije kao i svake godine bila je tradicionalni izlet na Rtanj. Ove godine oko 1000 kako meštana tako i turista popelo se na najviši vrh Rtnja, što potvrdjuje da je ova manifestacija iz godine u godinu sve masovnija, kaže Ljubinko Milenković, viši saradnik za turizam OTKS. Tradicija je da se na dan Sv. Jovana pletu jovandanjski venčići, a to je i tradicija ove manifestacije. Pletenje venčića je bilo interesantno svim izletnicima, koi su se trudili da ispletu što lepši venčić.
U okviru ove manifestacije bio je organizovan i kviz o poznavanju lekovitog bilja, U kvizu o poznavanju lekovitog bilja dvoje takmičara imalo je isti broj bodova, pa je komisija izabrala prvoplasiranog i drugoplasiranog postavljajući im pitanja o lekovitom bilju. Pobednik kviza o poznavanju lekovitog bilja je Živorad Milić iz Aleksinca, dok je drugo mesto osvojila Slavica Bugar iz Sokobanje.

Princeza biljarica izabrana je po principu igre na sreću. Kandidatkinje su izvlačile koverte sa biljkama, vranilova trava je značila treće mesto, hajdučka trava drugo, a ivandansko cveće prvo mesto i princezu biljaricu. Princeza biljarica 2011. je Andjela Stojanović iz Sokobanje, prva pratilja je Sofija Drljača iz Sokobanje i druga pratilja Dorotea Popesku iz Beograda.
Prvo mesto za najlepši ivandanski venčić osvojila je Biserka Janošević iz Sokobanje. A priznanja su dobili i najbolji izlagači 7. sajma lekovitog bilja, meda i zdrave hrane. Svečanom zatvaranju prisustvovao je veliki broj meštana i gostiju, koje je zabavljalo KUD Soko“.
TV Soko

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *