Šta treba posetiti u Sokobanji?

sokobanja
Sokobanja spada u red turističkih centara sa najdužom tradicijom i jedno je od najposećenijih mesta u Srbiji….

Lekovite vode i čist planinski vazduh, sa puno ozona idealni su za lečenje i rehabilitaciju.Nalazi se u jugoistočnoj Srbiji, u istoimenoj planinsko kotlinskoj-regiji, na obalama reke Moravice, u dolini izmedju planina Rtanj i Ozren.Najbrže se dolazi autoputem Beograd – Niš, isključivši se kod Aleksinca. Od Beograda je udaljena 234, od Niša 60, od Aleksinca 30 km.

Izletište Lepterija je najposećenije izletište u Sokobanji. Od centra Sokobanje udaljeno je oko 1,5 km i do njega se može doći stazom koja vodi duž obala reke Moravice.Vodopad Ripaljka koga gradi reka Gradašnica, nalazi se nedaleko od ulaza u park Specijalne bolnice na Ozrenu. To je jedan od najvećih i najlepših vodopada u Srbiji, čija je visina 17,5 metara.U centru Sokobanje nalazi se tursko kupatilo, Amam koje je obnovljeno ovih godina pa ga posetioci mogu koristiti na sličan način kao njihovi srednjevekovni prethodnici.

Izgradili su ga Turci na temeljima rimskih termi u XV veku.

Sokobanja je u doba Turaka bila varošica sa kupatilima za koja se navodi da su „lepo građena, ozidana mermerom i drže se vrlo čisto“. Turci su dolazili u Banju sa svih strana, pa i iz daleke Azije.

Izvor: B92.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *