Ribolov u Sokobanji

moravica sokobanja
Ribolovaca je malo na reci Moravici, kaže Aleksandar Janković, predsednik USR „Moravica“. Već nekoliko godina je primetan ovaj trend, dodaje Janković i kaže da je ovo doprinelo obnavljanju riblje populacije…

U reci postoji solidna populacija klena, dok je krkuše manje i tako će biti dok se ne reši problem kanalizacionih, otpadnih voda, na koje je krkuša manje tolerantna. Inače ove ribe ima u gornjem toku, u dugopoljskom i blendijskom delu reke, kaže Janković i dodaje da je za svaku pohvalu to što je Direkcija za urbanizam i izgradnju ove godine dobila mogućnost da u okviru javnih radova sredjuje obalu Moravice iznad i ispod pijačnog mosta i oko hotela „Zdravljak“. Nadam se da bi ovo mogao biti početak ozbiljnog uredjenja korita reke Moravice i da bi ovakvi radovi mogli da se nastave i narednih godina-kaže Aleksandar Janković.

BOVANSKO JEZERO
Promenljivo vreme tokom prvog dela godine prouzrokovalo je da je ulov riba na Bovanskom jezeru kao i svuda u Srbiji ove sezone bio nešto slabiji, kaže predsednik USR „Moravica“, Aleksandar Janković. On izdvaja ulov tostolobika od blizu 40 kg. Bilo je i ulova smudja, ali samo u plitkom delu jezera, a bilo je i ulova krupnih smudjeva od 4 do 7kg, koji se i sad još uvek love. Ulov bele ribe bio je mestimičan. U toku juna i jula lovila se krupna deverika i to u toku noći, kaže Janković i dodaje da je primetan ulov velike količine sitne deverike, ispod mere, što je zabranjeno. Od ove godine dozvoljeni ulov deverike je 10 komada i dozvoljeno je uloviti samo 5kg ove ribe. Što se tiče ostalih ulova, štuka je slabo radila, kao i ostala bela riba. Inače već mesec, mesec ipo dana, usled visokih temperatura, riba se uglavnom ne nalazi na dnu, već u srednjim slojevima, tako da ribolovci koji su pokušavali da ulove ribu na dnu uglavnom nisu imali rezultate, kaže Janković.
Izvor:Soko TV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *