Postali milioneri zbog sporosti suda

rade todorovic
Porodica Todorović iz Sokobanje verovatno je jedina u državi koja je veoma zadovoljna zbog sporog rada pravosudnog sistema jer je profitirala više nego da su dobili na lutriji. Spor je vođen 12 godina, predmet se šetao od Opštinskog do Okružnog suda u Zaječaru, čamio po fiokama, a za to vreme kamata je išla na kamatu i dostigla današnjih 2,5 miliona dinara….

Sve je počelo 1998. godine, o čemu Rade Todorović priča kroz smeh, mada kaže da mu proteklih godina nije bilo baš do smejanja.

– Pravnosnažnom presudom Apelacionog suda u Beogradu moj sin Bojan Todorović(41), koji živi sa mnom i suprugom, dobiće od tuženog MUP-a Srbije 2.406.805 dinara, i to ako nam isplate u roku od osam dana. A svaki dan zakašnjenja isplate donosi nam više od 3.000 dinara, koliko iznosi kamata. U pitanju je naknada neisplaćenih zarada za četiri godine, kada je Bojan bio nepravedno suspendovan, ali sa oho-ho kamatom – kaže zadovoljni tata Rade, penzionisani radnik MUP-a.

Njegov sin Bojan radio je kao policajac u Zaječaru pet godina i za to vreme četiri puta išao na Kosovo. Nakon toga, 1998. godine, ležao je u bolnici zbog oboljenja jetre i čim mu je isteklo bolovanje, odmah je pozvan da ode na Kosovo. Međutim, i dalje je bio pod terapijom i morao je još najmanje tri meseca da bude na strogom režimu ishrane.

– Nadležnima je pokazao bolničke papire, objasnio da je i dalje bolestan i zamolio da na Kosovo ne ode odmah, već u narednoj smeni. Tada je suspendovan, a mi smo odmah tužili MUP. Četiri godine je trebalo pravosuđu da presudi u našu korist i mi smo odmah tražili naknadu štete za njegove neisplaćene plate u tom periodu – priseća se otac.

Bojan je presudom vraćen na posao marta 2003. godine, radio je nekoliko meseci, a zatim otišao u invalidsku penziju.

Aprila 2004. godine Opštinski sud je presudio da se Bojanu isplatio sva zarada dok je bio suspendovan, oko 900.000 dinara. I onda su počele žalbe na presudu, šetanje predmeta od jednog do drugog suda. Sve je moglo, kaže Rade, da se okonča za manje od godinu dana, ali se i te kako proteglo.

– Ma, iskidali su mi živce. Predmet je stajao u fioci mesecima, a rekord je 2,5 godine u fioci Okružnog suda u Zaječaru. Za sve vreme nerada našeg sudstva za svaki dan išla je zakonom određena zatezna kamata, što bi rekao naš narod, išla kamata na kamatu. Svaki dan smo profitirali, počev od nekoliko stotina dinara, pa sve do 30.000 dinara mesečno – priča Rade.
Blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *