Novi saobraćajni znak za naselje je i znak za 50 na sat

novi znak
Sigurno ste videli nove znakove na ulazu i izlazu iz Sokobanje i pitali se čemu služe, da vam objasnimo…
To je znak za naselje koji obaveštava da počinje naseljeni deo Sokobanje , ali u isto vreme i obavezuje vozače da brzina kretanja vozila ne sme da bude veća od 50 kilometara na sat.

Novi znak označava mesto od koga počinje naselje, a najvažnije pravilo je ograničenje brzine kretanja vozila. Vožnja ne više od 50 na sat uvedena je da bi se zaštitili pešaci koji mogu da se nađu na kolovozu. Istraživanja pokazuju da je smrtnost pešaka pri sudaru sa vozilom koje se kreće brzinom 60 kilometara na sat skoro duplo veća nego kada automobil ide 50 na sat. Ograničenje neće važiti za autoput jer preko njega ne mogu da prelaze pešaci.

Zakon je jasan. Upravljač puta je obavezan da saobraćajni znak koji označava naselje postavi na putu u neposrednoj blizini mesta gde postoje izgrađeni redovi, odnosno grupe stambenih ili poslovnih objekata, na mestu gde je očekivano veće prisustvo pešaka koji ostvaruju potrebe u tom naselju – kaže Damir Okanović, predsednik Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

Vozači pre postavljanja ovih znakova u stvari nisu ni znali tačno od kog mesta važi pomenuto ograničenje brzine.

Vozači ne smeju mešati novi znak (bele boje s tamnim konturama kuća) sa informativnim tablama u ulasku u grad (plave boje sa imenom mesta).

Takođe, brzina ne mora da se smanji odmah kod saobraćajnog znaka za ulazak u Sokobanju (žute boje), već nakon nailaska na novi znak. Međutim, novi znakovi još nisu postavljeni na svim prilazima gradu, pa i dalje važi staro ograničenje.

Uskoro i znakovi pored škola

Sekretarijat za saobraćaj je obavezan da obeleži zone škola. Biće postavljeni znakovi za ograničenje brzine od 30 km na sat od 7 do 21 sat, prenosi Blic.rs

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *