Etno domaćinstvo porodice Lazić iz Jošanice

lazic josanica
Porodica Lazić iz Jošanice bavi se izdavanjem soba banjskim gostima više od 50 godina a odnedavno se bavi i seoskim turizmom…
Ova porodica nudi gostima i pun pansion, interesenata ima a ovo domaćinstvo često posećuju i grupe učenika i izletnika. Porodica Lazić je počela sa izdavanjem soba još daleke 1961. godine izdavajući smeštaj banjskim gostima kada je banja Jošanica počela da radi i tom vrstom turizma su se bavili sve do sredine 90-tih godina, onda je naišao period stagnacije. A krajem 2005. i početkom 2006. godine ova porodica je obnovila ovu delatnost a onda je i počela da se bavi seoskim turizmom.
Danijel i Zorica Lazić iz Banje Jošanice kod Sokobanje poseduju potočaru koja dotira iz 1888. godine po pisanom dokumentu Ruskog zeljomera Romana Babeckog, a po kazivanju predaka sagrađena je i znatno ranije. Vodenica se nalazi u sklopu porodićne kuće. Iz vodenice se ulazi u kuhinju iz koje se kroz hol izlazi u prelepo dvorište oivičeno starim zgradama i vinjagama vinove loze ispod kojih se nalaze stolovi za obedovanje i odmaranje u mirisu cveća, cvrkutu ptica i žuboru potoka koji protiče kroz dvorište.

Zahvaljujući vodenici i lepoti prirode koja nas okružuje počeli smo da se bavimo seoskim turizmom. U vodenici se melje sve vrste brašna:

– kukuruzno projino belo brašno
– pšenično i raženo integralno brašno i brašnood heljde.

Uz huk vodeničnog točkai lupanja čeketala, domaćica Zorica sprema razne specijalitete iz domaće kuhinje na tradicionalan način. Na manifestaciji zlatne ruke 2006. godine Zorica je osvojila 3. mesto a 2007. godine 1. mesto u pripremanju zdrave hrane i starih jela. Nagrade i priznanja pristižu od svakog gosta koji je je imao prilike da mu ova porodica pruži gostoprimstvo. I mediji su prepoznali kvalitet ovog domaćinstva. O nama su pisale Večernje novosti, Timok, Turističke novine, časopisi Moć prirode i Čarobni lonac. Reportaže su pravile TV Sokobanja, RTS-1, TV Zaječar, Radio NIŠ. Učestvovali smo na manifestacijama u Interkontinentalu u Žikinoj šarenici, dobijali neke nagrade i priznanja.

U bližoj okolini na obroncima padina može se uživati u laganoj šetnji, ali i odmoru. Može se videti crkva Presvete Bogorodice iz 14. veka sa freskama izuzetne lepote pored koje se nalaze izvori lekovite vode Banje Jošanice. Par kilometara od Jošanice je izletište Vrelo, u neposrednoj blizini je i Bovansko jezero.

lazic josanica sokobanja
lazic josanica sokobanja
lazic josanica sokobanja
lazic josanica sokobanja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *