Andrićev apartman dobija novi izgled

andricev apartman sokobanja
Apartman br. 144 na drugom spratu sokobanjskog hotela ”Moravica”, koji posluje u okviru Kazneno-popravnog doma Sremska Mitrovica, dobiće potpuno novo ruho i namenu….

Onakvu, kakvu i zaslužuje naš jedini nobelovac Ivo Andrić, koji je u periodu od 1971. do 1974. godine, često odsedao u ”Moravici” i uvek u tom istom – omiljenom apartmanu.

Povod je 50. godišnjica od dodele Nobelove nagrade našem proslavljenom književniku, koja će se obeležiti iduće godine. Inicijativu je pokrenula uprava za izvršenje krivičnih sankcija. Podrška je već stigla od opštine Sokobanja, Turističke organizacije iz tog turističkog centra, a očekuje se i uključenje Ministarstva kulture u ovu akciju.

– Apartman će ubuduće biti zatvoren i neće moći da se izdaje gostima na korišćenje kao do sada. Zajedno sa holom ispred njega, pretvoriće se u spomen kompleks koji će se koristiti za razne kulturne sadržaje, pogotovu u čast Andrića – kažu u upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Apartman 144 biće opremljen potpuno autentično, odnosno, sa stvarima, knjigama i drugom opremom iz tog vremena. Tu bi se održavale književne večeri i drugi kulturni sadržaji, a mnogo toga bi se usklađivalo sa programom ”Kulturno leto” Sokobanje.

Andrić je prvi put ilegalno boravio u Sokobanji ratne 1942. godine i smatra se da je, navodno, baš tada i ovde ”skicirano” njegovo delo ”Na Drini ćuprija”. U posleratnom period, naš Nobelovac je, po preporuci ondašnjeg pomoćnika republičkog sekretara za kulturu SR Srbije Gvozdena Jovanića, ponovo došao u banju pod Ozrenom, avgusta 1971. godine. Kasnije je to činio često, a poslednji put 1974. godine.

Andrić je u Sokobanji stekao velikog prijatelja u Vasi Dučiću (umro 1985), dugogodišnjeg upravnika hotela ”Moravica”. Sa njim se družio i dopisivao… Pre dolaska u Sokobanju, Andrić je poslao Dučiću telegram sledeće sadržine: ”Molim Vas, druže Vaso, rezervišite mi onu sobu gde sam prošle godine boravio, a gde sam se lepo odmorio i vrlo dobro i dosta radio. To je ona soba koja ima terasu prema Sokobanji i pogled prema kanjonu reke Moravice.”


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *