Akcija prijavljivanja dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija

pokloni zivot
Dobrovoljna akcija tipizacije krvi potencijalnih davalaca matičnih ćelija „Pokloni život“ biće održana u subotu, 9. Jula od 9h do 18h u Domu vojske u Nišu pod neposrednim rukovođenjem prof. Dr Nadežde Basare, direktora Interne klinike bolnice Sankt Franciskus u Flensburgu u Nemačkoj…
Neposredni povod ove akcije je što Nišlija Tomislav Cvetković (34) boluje od akutne linfoblasne leukemije tipa B (B – CCLC 91. 0) i potreban mu je davalac podudarnih matičnih ćelija za izlečenje.

Cvetković je lečen 30 meseci u Nišu (od 2008. Godine) i nakon 6 meseci od zadnje terapije održavanja dolazi do relapsa bolesti. Oženjen je, supruga Jovana doktor medicine je u 5 mesecu trudnoće. Kako su u našoj zemlji iscrpljene sve mogućnosti lečenja a na osnovu HLA tipizacije ne postoji podudarnost kod njegova dva brata, niti roditelja, organizujemo dobrovoljnu akciju tipizacije građana Niša potencijalnih donatora matičnih ćelija starosti od 18 do 55 godina.

Akciju tipizacije u potpunosti podržava i troškove tipizacije finansira SMS Stiftung, Nemačka i bolnica St. Franciskus Hospital (Bolnica u kojoj se trenutno leči Tomislav Cvetković) , a zahvaljujući inicijativi uprave klinike u Flensburgu (direktoru, dr Ulter i posebno prof. Dr Basari) , kao i ličnom angažovanju dipl. Ing Branislava Basare i osoblja SMS Stiftunga, biće omogućeno da se kroz proces tipizacije, u koji će biti uključeno preko 1. 000 dobrovoljnih davalaca, pronađe podudarni ne porodični davalac za alogenu transplataciju matičnih ćelija hematopoeze, obzirom da na osnovu prethodno urađene HLA tipizacije (pretragom podataka u Zavodu za transfuziju krvi u Beogradu) nije nađen podudarni davalac u Republici Srbiji, a prema izveštaju prof dr Nadežde Basare trenutno nije nađen podudarni davalac ni u bazama podataka u celom svetu.

Kako je prema važećem protokolu lečenja transplatacija matičnih ćelija jedini vid lečenja i jedina šansa za duže preživljavanje, akciju tipizacije u rodnom gradu pacijenta, Nišu, u potpunosti podržavaju Univerzitet u Nišu, Medicinski fakultet, Klinički centar Niš, a posebno Klinika za hematologiju i imunologiju, Skupština grada Niša i veliki broj dobrovoljnih davalaca koji će se odazvati ovoj akciji. Napominjem da će se za tipizaciju uzimati periferna krv i da će prema važećim etičkim standardima davaci periferne krvi potpisati informisani pristanak (informed consent).

Ova humanitarna akcija biće održana i sa ciljem podizanja svesti građana Srbije o transplataciji i donatorstvu organa i tkiva, kako bi se povećao broj donatora i smanjila dužina čekanja na organe i matične ćelije za transplataciju.

Izvor: Juznevesti.com


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *