Sokograd

Srednjovekovni grad zvan još i Sokolac nalazi se 2 km istočno od Sokobanje. Nastao je u periodu rimskog cara Justinijana. 
Istraživanja su pokazala da je grad vrlo razuđen i velikih razmera. U dobrom stanju je sačuvana samo prva, ulazna kula u gornjem gradu, a ostalo je, kako kule, tako i zidovi, porušeno.Utvrđenje se moze razgledati uz mere opreza i na sopstveni rizik. Vodič se moze iznajmiti, ali nema uklesanih stepenica da se do grada dođe.
Najveći zanačaj od svih kultumo-istorijskih spomenika ima Sokograd. Nastao je u vreme Justinijana (I do VI vek) za odbranu od Avara i Slovena. Pominje se u vreme Stefana Nemanje oko proterivanja bogumila kada je i prvi put razaran.Obnovljen ostaje u sastavu srednjovekovne Srbije do 1413. godine. Te godine ga
Bajazitov sin, Musa Kesedzija konačno razara.
Sam grad se sastoji iz dva dela: donjeg koji je izgrađen samo na mestima lakog prilaza i gomjeg koji je na višem vrhu grebena. Istraživanja su pokazala da je grad vrlo razuđen i velikih razmera. U dobrom stanju je sačuvana samo prva, ulazna kula u gornjem gradu, a ostalo je, kako kule, tako i zidovi, porušeno».
Ime Sokograda potiče od nekadašnjih «sokolara», koji se pominju u srednjovekovnim izvorima. «Sokolari» su, umesto drugih dažbina davali «sokolarinu» (dresirane sokole), i za srednjovekovne drzave i pod turskom vlašću.Utvrđenje se moze razgledati uz mere opreza i na sopstveni rizik. Vodič se moze naruciti, ali nema uklesanih stepenica da se do njega dođe. Lepterija je sa Sokogradom 1969.god. proglašena parkom prirodne lepote.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *