Trebalo im 56 godina i 750 miliona dolara da dokažu da je Einstein bio u pravu

ajnstajn
NASA je nedavno uspela da dokaže da su dva različita dela teorija o gravitaciji Alberta Einsteina – tačne. Satelit Gravity Probe B, odnosno u prevodu “Gravitaciona sonda B“, tako je uspela da ispita i dokaza tačnost teorija o zakrivljenju prostora pod uticajem mase koje je Einstein teoretski predvideo još davne 1916. godine…..

Tačnije potvrdila je postojanje geodetskog efekta i efekt frame-dragginga, relativističkog efekta koji nastaje usled rotacije nebeskih tela.

Sam satelit “Probe B“, dizajniran da proverava predviđanja Einsteinove opšte teorije relativnosti, u sebi je nosio sfere za koje su NASA-ini naučnici utvrdili da se radi o najsavršenijim ikad konstruisanim sferama. Kuglice su bile zapečaćene u vakuumskim posudama na temperaturi blizu apsolutne nule čime se osiguralo da budu izolovane od bilo kakvog spoljnjeg uticaja.

Satelit je orbitirao na visini od 640 kilometara od površine Zemlje. Zanimljivo je da je prva eksperimentalna provera Einstenove teorije predložena još 1959. godine, ali eksperiment je zbog nedostatka odgovarajuće tehnologije bio odložen do razvitka iste, odnosno do početka 21. veka.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *