Struja od vode

Hemičar Dan Nocera je pomoću posebnog katalizatora razdvojio vodu na kiseonik i vodonično gorivo…
dovoljno efektno da domaćinstvo svu potrebnu struju dobije samo iz sunčeve svetlosti i bočice vode.

Profesor hemije sa MIT-a Daniel Nocera je nedavno predstavio svoj proces fotosinteze, odnosno na koji način se iz hemijske reakcije iz vode dobija kiseonik, kao što to rade zelene biljke u procesu fotosinteze. Potpomognuta katalizatorom, reakcija predstavlja prvi i najteži korak u razlaganju vode radi dobijanja vodonika. A uspešno dobijanje vodonika iz vode, veruje Nocera, pomoglo bi da se prebrodi glavna prepreka koja sprečava da nam solarna energija konačno postane dominantni izvor električne energije, pošto za sada ne postoji jeftin način za čuvanje energije prikupljene solarnim panelima, koja bi mogla da se koristi noću ili tokom oblačnih dana.

Kao i kod organske fotosinteze, „Nocerina reakcija“ koristi sunčevu svetlost za pretvaranje ugljen-dioksida i vode u kiseonik i energiju. Ali, tamo gde biljke stvaraju energiju u obliku šećera, njegov proces stvara energiju u obliku slobodnog vodonika. Taj vodonik se može ili rekombinovati sa kiseonikom u gorivim ćelijama za stvaranje struje ili se može pretvoriti u tečno gorivo. Voda „tretirana“ Nocerinim katalizatorom u četiri sata može dati 30 kilovat-sati energije.

Čitav proces je toliko jeftin da Nocera predviđa da će u budućnosti svaka kuća proizvoditi vlastito gorivo i struju – fotosintezom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *