Šokantno: Slavni slikar Caravaggio je bio ubica i begunac

cudak
Slavni slikar Caravaggio se 400 godina nakon smrti našao u središtu skandala. I to ne zbog svojih umetničkih dela, već zbog sklonosti nasilju i svađama u privatnom životu, kojeg su obeležili mnogi ekscesi, pa čak i ubistvo jednog mladića, za koje je slavni slikar osuđen na smrtnu kaznu….

Do šokantnog saznanja javnost je došla putem policijskih spisa iz arhiva koji čine jedan od glavnih materijala velike rimske izložbe Rimskog državnog arhiva. Ono što se godinama nagađalo, sada je napokon i potvrđeno!

Po svemu sudeći Caravaggio je, osim što je bio veliki slikarski genije, imao problematičan karakter. Zbog toga je često upadao u nevolje i svađe, ali zarađene kazne, retko je kad i plaćao, što duguje dobrim prijateljstvima s lokalnim moćnicima, prenosi Daily Mail.

Sa sobom je uvek nosio oružje, a jednom je prilikom u svađi ubio mladića Ranuccia Tommassonija zbog čega je prvotno bio osuđen na smrtnu kaznu.

Nemili događaj se dogodio 1606. godine, a Caravaggiu su u dvoboju pomogla njegova tri prijatelja. Dokumenti su otkrili da uzrok obračuna nije bila žena, već kockarski dugovi. Nakon što je usmrtio mladića, slikar je bio osuđen na smrtnu kaznu, ali zahvaljujući poznanstvima, uspeo je da pobegne iz Rima.

Najnoviji dokumenti bacaju i posve novo svetlo na smrt samog slikara. Caravaggio nije preminuo na plaži kao što se mislilo, već u bolnici.

Sporni spisi nalazili su se u dosta lošem stanju, ali pomoću raznih konzervatorsko-restauratorskih napora uspešno su obnovljeni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *