Razlozi zbog kojih su nam protivpožarni aparati neophodni

Protivpožarni aparati su česti u raznim ustanovama kao što su škole, bolnice, policijske stanice i slične, ali verovali ili ne, protivpožarni aparati bi trebalo da se nađu i u vašim domovima, automobilima, kancelarijama i drugim prostorijama na koje možda ne biste ni pomislili. Prosto, protivpožarni aparati nisu toliko česti, odnosno, ne koriste se toliko često te zato i nemamo osećaj da su nam neophodni gotovo svuda.

No, ne moramo da vam govorimo da je vatra realna opasnost, da nikada ne znate šta i kada može da se desi, a baš zbog toga, zaštita od vatre je od velike važnosti. Uostalom, sigurni smo da ćete uraditi sve da biste sačuvali svoj, ali i živote dragih ljudi.

Kako dolazi do požara

Iako vam se čini da nije tako jednostavno da do požara dođe – varate se. Požar mogu da izazovu i razne svakodnevne sitnice kao što su stare i preopterećene instalacije, punjači za mobilne telefone, prese za kosu, cigarete, kvarcne peći, neočišćeni dimnjaci i razne druge stvari koje vam možda nikada ne bi ni pale na pamet. Možda zvuče glupo ili nerealno – ali moguće je. Zato su protivpožarni aparati obavezan “aksesoar” svakog doma, kancelarije i drugih važnih prostorija u kojima svakodnevno boravite.

Protivpožarni aparati su prva pomoć u slučaju dolaska do požara, a njihova upotreba gotovo jedina stvar koju možete da uradite pre nego što dođu vatrogasci. Njima možete spasiti važne materijalne stvari, kontrolisati, a možda i sasvim obuzdati požar pre nego što vam u pomoć priteknu stručna lica.

Ukoliko i dalje niste sigurni da su vam protivpožarni aparati potrebni, evo nekoliko njihovih najvažnijih prednosti, ali i stvari koje bi trebalo da imate na umu prilikom njihove nabavke.

Protivpožarni aparati su isplativa investicija

Protivpožarni aparati su isplativa i dugoročna investicija budući da ih nećete kupovati svakog meseca ili svake godine – postoje aparati koji traju i do 15 godina, naravno pod uslovom da se pravilno održavaju o čemu ćemo govoriti malo kasnije. Prosto, aparate za gašenje požara nećete koristiti svakog dana, ali je važno da ih imate jer na taj način zapravo ulažete u svoju bezbednost.

Zauzimaju malo prostora

Tačno je da aparati za gašenje požara nisu najatraktivnija stvar na svetu, ali to ne znači da ih zato treba odbaciti. U redu je ako ne želite da vam stoje na zidu – možete ih smestiti gde god imate mesta jer zauzimaju malo prostora i na taj način ne moraju da narušavaju izgled vašeg doma. Naravno, ukoliko nije reč o vašem domu, možda bi bilo dobro da protivpožarni aparat bude na nekom vidljivom mestu kako bi se ljudi na tom mestu osećali sigurnije.

Protivpožarni aparati su jednostavni za korišćenje

Protivpožarni aparati mogu da budu sa prahom i sa ugljendioksidom. Ovo su nekoliko opštih saveta za njihovo korišćenje: ako vatru gasite aparatom sa prahom, mlazom praha prekrivajte vatru, nemojte direktno upirati u plamen; ukoliko gasite požar ugljendioksidom, vodite računa o tome da rukom držite ručku mlaznice kako se ne biste opekli; ukoliko imate više protivpožarnih aparata, efikasnije je gasiti vatru sa svima njima u isto vreme, nego sa svakim pojedinačnim.

Imajte na umu da im je potrebno održavanje

Na kraju, kada je reč o održavanju aparata za gašenje požara, na svakih šest meseci do godinu dana treba ih proveravati i servisirati u servisima koji su ovlašćeni od strane MUP-a. Nakon svakog korišćenja, aparat je naravno potrebno napuniti kako bi bio spreman za ponovno korišćenje.