Pronadjen brod koji je bio zarobljen u ledu 150 godina

brod led

Arheolozi su na kanadskom dijelu Arktika pronašli brod „HMS Investigator“ koji se 1853. godine zaglavio u ledu tokom potrage za brodom Džona Frenklina.

– Brod je bio u uspravnom položaju i vrlo dobrom stanju, a voda na mestu na kojem smo ga pronašli bila je duboka oko 11 metara, izjavili su istraživači, ističući kako je ovo otkriće od velike važnosti. „Investigator“ je bio jedan od mnogih brodova koji su poslani u potragu za „HMS Erebusom“ i „Terrorom“ i koji su bili pod komandom Frenklina u njegovoj nesretnoj potrazi za Sjeverozapadnim prolazom.

Kapetan broda Robert McClure 1850. godine je s „Investigatorom“ uplovio u tjesnac koji danas nosi njegovo ime. Shvatio je da se nalazi u završnoj dionici do Sjeverozapadnog prolaza, no prije nego što je mogao uploviti u Beaufortovo more, brod je ostao blokiran u ledu. Nakon što je cela posada prezimila na brodu i sledeće leto ponovno pokušala ploviti do kraja prolaza, opet ih je led zaustavio, a „zaleđeni“ su ostali do 1853. kada ih je spasila ekipa s broda „HMS Resolute“.

– Oko 60 ljudi moralo je prezimiti tri puta na Arktiku ne znajući hoće li preživeti, pojasnili su istraživači koji su na brodu pronašli i nekoliko smrznutih tela mornara, prenosi AP.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *