Otisci prstiju moći će da skidaju i sa odeće

otisak
Da se otisci prstiju mogu „uzeti“ sa glatkih površina kao što su staklo i plastika, nije novost. Ta se metoda naziva taloženje metala vakuumom, a pomoću nje se dobija slika slika koja liči na negativ normalne fotografije.

Međutim, sad su profesorka forenzike sa Univerziteta u Abertay Dundeeju u Škotskoj, Joanna Fraser, i šef kancelarije za otiske škotske policije, Paul Deacon, zajedno s timom naučnika, poboljšali postojeću metodu, i osposobili je za uzimanje otisaka s odeće, što pre nije bilo moguće. Ipak, do prihvaćanja otisaka s odeće kao valjanih dokaza još je dug put…

„Istraživanje je još uvek u početnim fazama, ali počeli smo da dobijamo dobre rezultate. Pokazalo se da su tkanine sa najvećim brojem vlakana najbolje za otkrivanje otiska i uspeli smo uzeti nekoliko otisaka s tkanina kao što su svila, najlon i poliester“, rekao je Deacon.

Spomenuta metoda taloženja metala u vakuumu je baš to: Tkanina se stavi u vakuumsku kutiju, pa se na nju nanosi sloj zagrejanog zlata, kao i sloj cinka. Posljednji element veže zlato na mestima gde nema otisaka i dobija se svojevrsni negativ otiska. I dok je to ponešto uspešno, metoda još nije toliko rafinirana da bi bila priznata na sudu – ćoškovi metala ponekad nisu dovoljno oštri da bi se sa sigurnošću mogao utvrditi vlasnik otisaka.

Samo 20 posto otisaka zasad imaju dovoljno jak trag kako bi ih raspoznali. To se događa zbog znojenja i ostalih faktora koji utiču na odeću. Ali iako nije pouzdana za uzimanje otisaka, metoda još uvek može prepoznati otisak dlana, pa tako dokazati da je žrtva bila, primera radi, gurnuta, a ne da se sama bacila sa zgrade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *