Naučnici pronašli odgovor na pitanje staro 300 godina

slepi
Istraživači su rešili tri veka staru misteriju oko ljudske percepcije, koji je zbunjivao kako filozofe, tako i naučnike. Reč je zapravo o pitanju bi li slepa osoba od rođenja, koja naglo progleda, mogla razlikovati kocku od kugle…..
Takvo je pitanje poznatom britanskom misliocu Johnu Lockeu pre 323 godine postavio irski političar William Molyneux, a ono dosad nije imalo empirijski odgovor.

Za filozofe iz Molyneuxovog vremena to je bilo pitanje, na koje bi odgovor rešio neke fundamentalne nedoumice oko ljudskog uma. Jedni su tvrdili da je ljudski mozak pri rođenju poput ‘prazne knjige’ pa da ga ispunjavaju životna iskustva. Drugi su pak tvrdili da je ljudski um, od početka, pun predodređenih ideja, koje samo čekaju da se aktiviraju vidom, zvukom, ili dodirom, prenosi austrijski News.

Ali, nedavne naučne studije pokazale su da se mentalne slike koje akumuliramo vidom i dodirom, zapravo, nakupljaju na istom mestu u mozgu i aktiviraju bilo kojim od ta dva čula. Ipak, dosad niko nije to i u praksi uspeo dokazati, jer je problem bio pronaći odgovarajuće osobe za testiranje. Te su osobe morale biti slepe od rođenja, dovoljne starosti i da im se operacijom vrati vid.

Savršeni kandidati

Kako se veći deo bolesti kongenitalne slepoće otkriva i leči u vreme ranog detinjstva, pronalazak odgovarajućih osoba prava je retkost. Ali, petero ih je pronađeno s odgovarajućim predispozicijama u Indiji, a eksperiment je sproveo profesor Pawan Sinha, u saradnji s bolnicom Shroff Charity Eye u New Delhiju. Sinha je pronašao pet odgovarajućih kandidata, četiri dečaka i jednu devojčicu između osam i 17 godina. Oni su podvrgnuti operaciji koja im je vratila vid, a kad su se stručnjaci uverili da se pacijentima vratio vid, eksperiment je mogao početi.

Zanimljiv rezultat

Koristeći objekte, koji su podsećali na lego kockice, istraživači su napravili kuglu i kocku, a izlečeni pacijenti bez greške su razlikovali jedno od drugog i sa 100 posto tačnosti pogađali, samo pogledom, šta je kugla, a što kocka. Gotovo jednako dobro pogađali su i samo čulom dodira. Ipak u ključnom testu u kojem su ta deca morala razlikovati druge objekte vizualno nakon samo jednog dodira sa njima, rezultati testa s vidom bili su samo neznatno bolji od naprimer pogađanja napamet. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da je ljudski mozak podložniji ‘oblikovanju’ u detinjstvu, nego što se to dosad mislilo pa da dete koje se rodi slepo, ne mora obavezno biti bez vizualne percepcije.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *