Nadjeni prsti i zub Galilea Galileja

Iako se mislilo da su zauvek izgubljeni, pronađeni zub, srednji prst i palac desne ruke čuvenog naučnika. Kovčeg sa delovima tela Galileja na aukciji kupio privatni kolekcionar i poverio Muzeju istorije nauke u Firenci.

Dva prsta i zub, za koje se veruje da su pripadali astronomu Galileu Galileju (1564-1642), nedavno su nađeni i biće izloženi na proleće, saopštio je firentinski Muzej istorije nauke.

Sa Galilejevog tela su 1737. godine, kada je 95 godina posle smrti premeštan u novu grobnicu, uzeta tri prsta, kičma i jedan zub i stavljeni u škrinju.

Jedan od prstiju je pronađen ubrzo posle toga, dok je kičma bila čuvana u Univerzitetu u Padovi.Kovčeg sa delovima tela bio je u vlasništvu jednog markiza i prenosio se sa kolena na koleno, kao deo porodične imovine.Nedavno, dotični kovčeg, za koji se verovalo da je zauvek nestao, pojavio se na aukciji, gde ga je kupio privatni kolekcionar.Kupac je u škrinji zatekao palac i srednji prst desne ruke, kao i zub, rekao je direktor Muzeja istorije nauke Paolo Galuci.Kolekcionar je nedavno obavestio zvaničnike za kulturu iz Firence, koji su analizom utvrdili da škrinja i njena sadržina odgovaraju opisu u istorijskim dokumentima.

Vatikan je Galilea Galileja proglasio jeretikom zbog njegove tvrdnje da se Zemlja okreće oko Sunca.Naučnika je početkom 1990-ih godina rehabilitovao papa Jovan Pavle drugi.Galileo Galilej značajno je doprineo razvoju fizike, matematike, astronomije i filozofije.Čuveni naučnik Stiven Hoking je za Galileja rekao da je „zaslužan za nastanak moderne nauke“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *