Mona Lisa je muško?

mona lisa

Italijanski istraživači specijalizovani za rešavanje misterija iz sveta umetnosti objavili su u sredu da su utvrdili identitet osobe koja je Leonardu da Vinčiju poslužila kao model za Mona Lisu i da je reč o muškarcu….

Silvano Vinceti, predsednik italijanske nacionalne komisije za kulturno nasleđe, izjavio je da je glavna inspiracija za slavnu sliku bio Leonardov muški pomoćnik i njegov mogući ljubavnik Salai.

Ovu tvrdnju odmah su osporili stručnjaci pariskog Louvrea, gdje je Mona Lisa izložena.

mona lisa

mona lisa

Salajevo pravo ime glasi Gian Giacomo Caprott i bio je mladi umetnik koji je radio s Da Vinčijem punih 25 godina. Smatra se kako je bio model i inspiracija za nekoliko Leonardovih slika. Vinceti kaže da je odnos između dva muškarca „nejasan“ i da su verojatno bili ljubavnici, prenosi Daily Mail.

Vinceti tvrdi da je umetnik ostavio na slici mala slova L i S, što se, po njegovom tumačenju, odnosi na imena Leonardo i Salai.

Zvaničnici Louvrea objavili su da su 2004. i 2009. godine izvršeni „svi mogući laboratorijski testovi“ na slici i da nisu pronađeni nikakvi zapisi, slova ili brojevi.

Muzej je podsetio da je Vinceti objavio svoje tvrdnje iako nije imao pristup samoj Mona Lisi.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *