Mitska Atlantida konačno pronadjena?

atlantida
Tim američkih naučnika tvrdi da postoji mogućnost da su u blizini južne obale Španije locirali mitski grad Atlantidu, metropolu za koju se veruje da ju je pre više hiljada godina potopio ogromni cunami.

Kako bi razrešili dugogodišnju misteriju, naučnici su proučavali satelitske snimke i južno od Kadiza otkrili ono za šta veruju da je antički dominion poznat kao Atlantida, prenosi britanski The Sun.

U centralnoj Španiji otkriveno je nekoliko čudnih „memorijalnih gradova“ građenih po uzoru na Atlantidu, a pretpostavlja se da su ih izgradile izbeglice koje su se uspele spasiti od razornog cunamija.

Tim arheologa i geologa 2009. i 2010. godine koristio je radare, digitalne mape i podvodnu tehnologiju kako bi analizirali ovo područje.

Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da je ovo Atlantida, vođa naučnog tima profesor Univerziteta Hartford Ričard Frejd rekao je da ga memorijalni gradovi uveravaju da je taj grad zakopan u blatu u blizini južne obale Španije.

„Pronašli smo nešto što niko dosad nije, a to nam daje kredibilitet i arheologiji daje mnogo više smisla“, rekao je Frejd za The Sun.

Grčki filozof Platon pisao je o Atlantidi prije 2.600 godina, opisujući je kao „ostrvo smješteno ispred Heraklovih stubova“, kako se Gibraltarski moreuz zvao u antičko doba.

Koristeći njegove opise mape Atlantide naučnici su se fokusirali na spoj Atlantika i Mediterana, kao lokaciju na kojoj se najverovatnije nalazi ta izgubljena civilizacija.

Frejd kaže da su u to vreme cunamiji vrlo dobro dokumentovani, tako da se zna da je jedan od najvećih, noseći talase visine desetospratne zgrade, pogodio Lisabon u novembru 1755. godine.

Debate o tome da li je Atlantida zaista postojala vode se hiljadama godina. Platonovi „Dijalozi“ koji datiraju iz 360. godine prije nove ere jedini su poznati istorijski izvori informacija o tom gradu. Platon je napisao da je ostrvo Atlantida „u jednom danu i noći nestao u dubinama mora“.

Eksperti planiraju dalja iskopavanja na mjestu na kojem vjeruju da se ona nalazila, ali i oko 200 tajanstvenih gradova na španskom kopnu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *