Kako su muškarci vremenom izgubili kost u penisu?

penis kosti
Naučnici veruju da su muškarci nekada u penisu imali malenu kost, sličnu onoj kakvu imaju šimpanze, mačke i miševi. Naučnici u Stanfordu, Georgiji i Pennsylvaniji pratili su promene ljudske DNA u evoluciji i došli do zanimljivih otkrića….

Uporedili su ljudski gen s onim od šimpanza i pronašli oko 510 delova koji su ostali sačuvani kod naših rođaka primata, a koji su kod ljudi s vremenom izbrisani. Naučnici su se koncentrisali na dve pojave nestale s vremenom, na kost u penisu i na rast posebnih područja u mozgu.

‘Pokušavamo naći molekularnu bazu čoveka. Cilj nam je jako ambiciozan, ali živimo u posebnom vremenu u kojem posedujemo kompletnu vlastitu gensku sliku kao i sliku naših bliskih rođaka primata. Zahvaljujući tome, možemo pronaći i saznati sve ono što nas razlikuje od drugih organizama’, kazao je za BBC David Kingsley sa Univerziteta u Stanfordu.

Kost probijala ‘‘čep za parenje’’

Kost u penisu bila je u obliku bodlje i pronađena je kod mnogih sisavaca. Uloga kosti je još pod upitnikom i verovatno je kod različitih vrsta imala različite uloge. Moguće da je pojačavala stimulaciju mužjaka tokom parenja, a naučnici pretpostavljaju da je malena kost učestvovala i u induciranju ženske ovulacije kod manjeg dela vrsta. Takodje, postoje dokazi da je kost znala dovoditi i do ozleđivanja ženki.

Isto tako, naučnici nagađaju da se kost u penisu razvila kako bi se sprečilo stvaranje ‘čepa za parenje’, odnosno, lepljive izlučevine koji su neki mužjaci odlagali u ženkin genitalni trakt kako bi blokirali i sprečili druge mužjake u mogućoj oplodnji ‘njihove ženke’.

‘Pretpostavljamo da je kost u penisu zapravo otklanjala i probijala taj čep kojeg su postavili prethodni mužjaci’, tvrdi profesor Kingsley. Veruje se da je nestanak kosti povezan s promenama u udvaranju ženki. S vremenom gubitak kosti doveo je do lakše kopulacije sa ženom i povezano je sa stvaranjem jače povezanosti između parova kao i do razvoja veće brige očeva nad svojim potomstvom.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *