Istoričarka otkrila pravo ime Mona Lise i tajnu brojeva

mona liza

Italijanska istoričarka umetnosti, Carla Glori, tvrdi kako je napokon rešila enigmu tajanstvene žene koja je pozirala za sliku „Mona Lisa“ Leonarda Da Vinčija…

Kaže kako je zaključila da je žena na slici  Bianca Giovanna Sforza, kći plemića Ludovica Mora, koji je pre 500 godina vladao gradićem Bobbijom. Da Vinci je taj gradić posećivao verovatno zbog njegove poznate knjižare.

mona liza

„Most u pozadini slike, iza Mona Lisinog levog ramena, zapravo je Ponte Vecchio, koji se proteže preko reke Trebbije u Bobbiju“ ističe Glori. Istoričarka umetnosti smatra da su simboli u Mona Lisinim očima zapravo slova S i G. Slova je prošlog meseca uz pomoć specijalnih mikroskopa u Mona Lisinim očima uočio istoričar umetnosti Silvano Vinceti. Glori kaže da su to slova koja korespondiraju s inicijalima Biancinog drugog imena Giovanna i prezimena Sforza.

mona liza

mona liza

 

 

Istoričarka umetnosti je pronašla i objašnjenje za broj 72, koji se vidi u pozadini slike. Naglasila je da ta brojka korespondira sa 1472. godinom, kada je poplava reke Trebbije uništila most Ponte Vecchio, piše Daily Mail. Istoričarka umetnosti Carla Glori inače je i autor knjige „Enigma Leonardo“.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *