FBI naterao Hemingveja na samoubistvo?

hemingvej
Samoubistvo Ernesta Hemingveja moglo je biti velikim delom posledica nervoze koju je veliki američki romanopisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1954. osećao zbog nadzora američke savezne obaveštajne agencije FBI zbog njegovih veza s Kubom, tvrdi njegov bliski prijatelj i saradnik Aaron Edward Hotchner….

Hotchner, američki izdavač, romanopisac, dramatičar i biograf, izjavio je da danas veruje da je to što je FBI nadzirao poznatog Nobelovca „značajno doprinelo njegovom nemiru i samoubistvu“ pre 50 godina.

U članku za list New York Times Hotchner priznaje kako je bio „žalosno pogrešno procenio“ prijateljev strah od saveznih istražitelja, koji je još godinama nakon njegove smrtni odbacivan kao posledica paranoidnih obmana.

No FBI je objavom svog dosjea o Hemingvej na 127 stranica 1983. potvrdio da je tog nadzora zaista bilo. Hotchner tvrdi kako se Hemingvej neposredno pre samoubistva 1961. u starosti od 61 godine žalio da ga savezni agenti prate i čine mu pakao od života.

„To je najgori mogući pakao. Užasan pakao. Sve se prisluškuje. Ne mogu koristiti telefon, presreću mi poštu“, rekao je tako jednom prilikom Hemingvej.

„U godinama nakon njegovog samoubistva pokušao sam umanjiti važnost Ernestovog straha od FBI-ja, što je moja žalosna pogrešna procena, s obzirom na činjenicu postojanja FBI-evog dosjea. Danas verujem da je istinski osećao da ga nadziru i da je to značajno doprinelo njegovom nemiru i samoubistvu“, kaže Hotchner.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *